Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

REGIO finanțează investițiile la opt unități ambulatorii ale unor spitale din Alba și Sibiu

În data de 18 decembrie 2018, au fost semnate pentru finanțare, din resurse financiare europene, proiectele prin care opt unități spitalicești din județele Alba și Sibiu beneficiază de posibilitatea de a-și achiziționa dotări și echipamente medicale, prin Programul Operațional Regional 2014-2020. Este vorba de proiectul coordonat de Ministerul Sănătății, având denumirea „Asigurarea accesului la servicii de sănătate în regim ambulatoriu pentru populația județelor Sibiu și Alba” – Cod SMIS 125264, a cărui valoare totală este de peste 14 milioane lei, din care 98% vor fi fonduri nerambursabile. 

Finanțarea este acordată în cadrul Axei Prioritare 8 a Programului REGIO 2014-2020, pentru investiții în infrastructura sanitară și socială care contribuie la dezvoltarea la nivel național, regional și local, reducând inegalitățile în ceea ce privește starea de sănătate și promovând incluziunea socială prin îmbunătățirea accesului la serviciile  sociale, culturale și de recreere, precum și trecerea de la serviciile instituționale la serviciile prestate de comunități. Prin acest proiect se finanțează creșterea accesibilității serviciilor de sănătate comunitare și a celor de nivel secundar. Până la sfârșitul lunii octombrie 2019, când se va finaliza proiectul, la cele opt spitale – trei din Albă și cinci din Sibiu – se vor realiză dotări cu echipamente moderne pentru ambulatoriile de specialitate.

Obiectivul general al acestei cereri de finanțare – depusă în cadrul apelului de proiecte nefinalizate derulate de Ministerul Sănătății în parteneriat cu unitățile medicale și cu administrația publică județeană – prevede dezvoltarea infrastructurii sanitare, prin investiții în dotări necesare infrastructurii medicale, pentru a contribui la dezvoltarea operaționalității la nivel regional și local, reducând inegalitățile în ceea ce privește starea de sănătate publică și îmbunătățind accesul la serviciile medicale de calitate. 

Prin acest proiect se urmărește dezvoltarea infrastructurii sanitare, prin investiții în dotări sau lucrări necesare infrastructurii sanitare, care contribuie la dezvoltarea operaționalității la nivel regional și local. Este vorba de achiziții derulate de spitale, pentru îmbunătățirea condițiilor pentru pacienții care apelează la ambulatoriile de specialitate (fostele policlinici) de la Spitalul Județean de Urgență Albă Iulia, Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu, Spitalul de Pneumoftiziologie Sibiu, Spitalul Clinic de Pediatrie Sibiu, Spitalul Municipal Blaj, Spitalul de psihiatrie „Dr. Gh. Preda” Sibiu, Spitalul orășenesc Cugir și Spitalul orășenesc Cisnădie. Investițiile vor viza modernizarea și tehnologizarea la nivel european al secțiilor sau compartimentelor destinate tratamentelor ambulatorii, care utilizează aparatura uzată fizic și moral.  Se vor realiză achiziții de echipamente noi, ce aduc atât o creștere calitativă a serviciilor oferite, cât și o creștere cantitativă a numărului de persoane beneficiare de servicii medicale. Valoarea totală a proiectului este de 14.290.903,57 lei (peste 3,07 milioane euro), din care 14.005.085,49 lei (puțin peste 3 milioane euro) fiind fonduri nerambursabile, restul provenind din contribuția beneficiarului. 

Sursa: Agenția pentru Dezvoltare Regională Centru 

Vizualizări: 133