Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Romania poate începe autorizarea si efectuarea platilor pe suprafata din fondurile europene

Suprafaţa determinată pentru plată în anul 2007 a scăzut sub suprafaţa de referinţă negociată cu Uniunea Europeană, conform statisticilor rezultate din baza de date a Sistemului Integrat de Administrare şi Control a Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA). Astfel, suprafaţa determinată, eligibilă pentru plată, este la acest moment de 8.713.810 ha, estimându-se că aceasta va mai scădea după efectuarea tuturor controalelor. Suprafaţa de referinţă negociată de România în cadrul procesului de aderare este de 8.716.370 ha.
Scăderea suprafeţei determinate pentru plată va permite începerea procesului de autorizare şi execuţie a plăţilor pentru o parte din fermieri înainte de prelucrarea rezultatelor controalelor prin teledetecţie.
Până la sfârşitul acestei săptămâni, APIA va depune prima cerere de fonduri la Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), în vederea efectuării plăţilor pe suprafaţă, pentru circa 167.000 de fermieri care îndeplinesc o serie de condiţii printer care: au depus cererea de sprijin în termen, nu au fost selectaţi la controlul pe teren sau prin teledetecţie şi nu au erori la controlul administrativ în sistem.
Începând cu această săptămână autorizarea plăţilor se va realiza pe tranşe de dosare, obiectivul APIA fiind ca până la sfârşitul lunii mai să fie efectuate toate plăţile pentru campania 2007.
Pentru a veni în sprijinul fermierilor şi a asigura finanţarea lucrărilor din Campania agricolă de primăvară, în condiţiile în care o parte din plăţi se vor efectua în lunile aprilie şi mai, APIA a iniţiat perfectarea unui instrument de creditare a fermierilor în colaborare cu Fondul de Garantare a Creditului Rural (FGCR) şi o serie de bănci private şi de stat. De acest credit vor beneficia în principal fermierii care deţin suprafeţe de teren mai mari de 10 hectare.
Acest instrument financiar bazat pe cesiunea de creanţe dă posibilitatea fermierilor să obţină un credit pentru finanţarea lucrărilor agricole în condiţii preferenţiale, în valoare de 75 la sută din suma estimată a fi primită din fonduri europene pe baza unei adeverinţe eliberate de APIA. FGCR va garanta 50 la sută din creditul solicitat de fermieri.
APIA intenţionează să extindă mecanismul financiar negociat în acest prim an de aplicare şi în următorii ani.
Sursa: APIA

Vizualizări: 95