Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

MDRAP redevine autoritate de management pentru Inițiativa pentru IMM-uri (POIIMM)

Guvernul a aprobat ieri, 23 august 2018, o hotărâre pentru modificarea HG nr. 51/2018 privind organizarea și funcționarea Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice (MDRAP), prin care acesta preia de la Ministerul Fondurilor Europene (MFE) activitatea privind gestionarea și implementarea Programului Operațional „Inițiativa pentru IMM-uri” (POIIMM).

Având in vedere că, în urma aprobării modificării regulamentului general pentru perioada 2014 – 2020, statele membre au posibilitatea să implementeze ”Iniţiativa pentru IMM-uri” ca axă separată în cadrul programelor operaţionale finanţate din FEDR, s-a stabilit preluarea POIIMM de catre MDRAP şi implementarea acestuia sub forma unei axe prioritare în cadrul Programului Operaţional Regional 2014 – 2020.

Totodată, ca urmare a transformării POIIMM în axă prioritară la nivelul POR, cererea existentă pentru tipul de instrument financiar implementat prin POIMM va fi acoperită prin creşterea alocării financiare cu 150 mil. euro, de la 100 mil. euro la 250 mil. euro, sumă realocată din alte axe prioritare POR.

Transferul ”Iniţiativei pentru IMM-uri” la MDRAP şi implementarea sa sub forma unei axe prioritare POR 2014 – 2020, precum şi creşterea alocării financiare cu 150 mil euro vor contribui la consolidarea obiectivului general POR privind stimularea competitivității economice regionale.

***

Programul Operațional Inițiativa pentru IMM-uri 2014-2020 (POIIMM), cu o alocare inițială de 100 de milioane de euro, sprijină întreprinderile mici și mijlocii prin facilitarea accesului la credite, prin oferirea unei rate de garantare de până la 80%.

POIIMM este un instrument financiar comun al Grupului BEI și al Comisiei Europene (CE), cu participarea Statelor Membre UE. Instrumentul se implementează în România prin intermediul Programului Operațional  Inițiativa pentru IMM-uri aprobat de CE în 2016.

Banca Europeană de Investiţii reprezintă instituţia financiară europeană care pune la dispoziţie finanţări pe termen lung pentru investiţii solide și durabile.

Fondul European de Investiţii (FEI) este parte a Grupului BEI și este o instituție specializată în finanțarea de risc pentru IMM. FEI creează şi dezvoltă instrumente de capital de risc şi de creştere, garanţii şi microfinanţare care ţintesc în mod specific acest segment al pieţei.

Sursa: MDRAP

Vizualizări: 371