Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Cladirea Primariei din Suceava și Centrul de zi pentru copii „Casa Fluturasilor” din Roman vor fi reabilitate termic prin Regio

Seria investițiilor care vizează reabilitarea termică a clădirilor publice din Regiunea Nord-Est, finanțate prin Programul Operațional Regional 2014-2020, continuă cu două obiective cu impact administrativ și social major, din Suceava și Roman.

În data de 30 iulie 2018, Dl. Vasile Asandei, Director General ADR Nord-Est a semnat la Suceava, respectiv Roman, două contracte de finanțare pentru Prioritatea de investiții - 3.1. B Sprijinirea eficientei energetice în clădirile publice, care utilizează 2,44 milioane euro finanțare nerambursabilă, după cum urmează:

I. Municipiul Suceava, reprezentat la semnarea contractului prin Dl. Viceprimar Lucian Harsovschi, pentru proiectul creșterea eficientei energetice a clădirii primăriei Municipiului Suceava, cu o valoare nerambursabilă de 1.630.040 euro.

Proiectul prevede îmbunătățirea izolației termice a anvelopei clădirii, reabilitarea și modernizarea instalațiilor pentru prepararea și transportul agentului termic, utilizarea resurselor regenerabile de energie pentru asigurarea necesarului de energie termică pentru încălzirea și prepararea apei calde de consum, înlocuirea corpurilor de iluminat cu unele noi tip LED, montarea unei pompe de căldură, demontarea caloriferelor și înlocuirea cu ventilo-convertoare, modernizarea lifturilor.

De rezultatul acestor investiții în creșterea eficienței energetice vor beneficia cei peste 1000 de angajați ai primăriei, dar și cele aproximativ 60.000 de persoane care apelează la serviciile instituției, având parte de condiții sporite din punct de vedere al confortului termic pe toată durata anului.

II. Municipiul Roman, prin Dl. Primar Lucian Micu, pentru proiectul creșterea eficientei energetice a clădirii publice din Municipiul Roman, str. Smirodava, nr. 28, cu o valoare nerambursabila de 812.530 euro.

„Casa Fluturașilor” este un centru de zi pentru copii ante-preșcolari aflați în situații de risc, înființat pentru prevenirea abandonului și instituționalizării copiilor care se află în situații vulnerabile, prin asigurarea unor activități de îngrijire, supraveghere, recreere-socializare, dezvoltarea deprinderilor de viață independentă, asistență medicală, precum și a unor activități de sprijin, consiliere, educare pentru părinti sau reprezentanții legali.

Lucrările propuse prin proiect vor viza creșterea eficientei energetice a centrului de zi, în vederea reducerii cheltuielilor cu încălzirea pe perioada iernii și a cheltuielilor cu climatizarea pe perioada verii, a costurilor aferente consumurilor de energie electrică și de gaz metan, dar și evitarea pierderilor de energie termică și, implicit, reducerea cheltuielilor de întreținere.

Autoritățile publice din Regiunea Nord-Est au avut la dispoziție o alocare financiara de 62 milioane Euro pentru reabilitarea termică a clădirilor mari consumatoare de energie și cu un impact social semnificativ pentru comunitate și au profitat din plin de aceasta oportunitate. Dincolo de a fructifica o finanțare, însă, Primăria Suceava și Primăria Roman sunt unele dintre cele mai active autorități locale în tranziția către eficiența energetică, ele fiind și membre ale Convenției Primarilor pentru Energie și Climă, inițiativa prin care își asumă angajamentul de a întreprinde măsuri concrete, coerente și cu impact în sensul reducerii emisiilor generate de consumul de energie” a declarat Vasile Asandei, Director General ADR Nord-Est.

Sursă: ADR Nord-Est

Vizualizări: 104