Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Finanțare europeană de 65 milioane de Euro pentru 430 de întreprinderi sociale din Olanda, Belgia, Spania și Franța

Fondul European de Investiții (FEI) și Banca Triodos au semnat primul acord de garantare pentru antreprenoriatul social în Olanda în cadrul Programului Uniunii Europene pentru ocuparea forței de muncă și inovare socială (EaSI). Directorul General Adjunct al Fondului European de Investiții, Roger Havenith, și Directorul General al Băncii Triodos din Olanda, Matthijs Bierman, au semnat acordul în prezența președintelui Rețelei Euclid, Neven Marinovic, în timpul Summit-ului Euclid 2018 de la Haga. Acest nou acord de finanțare a fost posibil prin Fondul European pentru Investiții Strategice (FEIS), elementul central al Planului de Investiții pentru Europa.

Acest nou acord de garantare permite Băncii Triodos să furnizeze în total 65 de milioane de euro către 430 de antreprenori sociali în următorii cinci ani în Olanda, Belgia, Spania și Franța. Antreprenorii sociali vor putea beneficia de împrumuturi cu o rată a dobânzii scăzută cu cerințe  colaterale scăzute în cadrul programului susținut de UE. Banca Triodos va oferi finanțare pentru o gamă largă de sectoare le întreprinderilor sociale, care vizează inovația, startup-uri orientate către social, companii care furnizează alimente ecologice, stil vestimentar sustenabil, includerea pe piața forței de muncă, precum și hoteluri și restaurante sustenabile, organice.

Summit-ul Euclid 2018 este o adunare de două zile ce reunește oameni și organizații din întreaga Europă pentru a învăța, a se încuraja și a se inspira reciproc, pentru a aduce schimbări pozitive.

Marianne Thyssen, Comisarul pentru Ocuparea Forței de Muncă, Afaceri Sociale, Competențe și Mobilitatea forței de muncă, a declarat: „Datorită finanțării UE, Banca Triodos va lansa un nou împrumut în valoare de 65 de milioane de euro pentru a sprijini 430 de antreprenori sociali, mulți dintre ei se confruntându-se cu dificultăți în accesarea creditelor de la surse bancare tradiționale. Acest nou acord de garantare va permite antreprenorilor sociali din Olanda, Belgia, Spania și Franța, care lucrează în sectoare cum ar fi alimente ecologice, modă durabilă și incluziunea pe piața forței de muncă, să beneficieze de împrumuturi cu o rată a dobânzii redusă pentru înființarea sau dezvoltarea întreprinderilor. Comisia Europeană își menține angajamentul de a încuraja ocuparea sustenabilă a forței de muncă pentru persoanele cele mai vulnerabile de pe piața forței de muncă.

Directorul General Adjunct al FEI, Roger Havenith, a declarat: „Această nouă garanție EaSI permite Băncii Triodos să furnizeze soluții financiare întreprinderilor sociale care adesea se luptă să acceseze finanțare de la creditorii tradiționali. Sunt bucuros să anunț lansarea acordului aici, la Summit-ul Euclid care oferă un for pentru promovarea antreprenoriatului social. Banca Triodos a avut realizări de succes în susținerea antreprenorilor sociali și sunt convins că acest nou acord va contribui la consolidarea ofertei lor de produse în acest segment.”

Directorul General al Băncii Triodos din Olanda, Matthijs Bierman, a declarat: „Pentru Banca Triodos, antreprenoriatul social reprezintă o abordare combinată a adresării problemelor societale cu creativitatea și puterea de acțiune a antreprenorilor. Există o potrivire naturală între obiectivul programului EaSi și antreprenorii pe care îi finanțăm. Parteneriatul cu FEI permite Triodos să furnizeze acces îmbunătățit la finanțarea întreprinderilor sociale din sectorul IMM prin intermediul sucursalelor noastre din Olanda, Spania, Belgia și agenției noastre din Franța. Acest lucru înseamnă că oferim posibilitatea mai multor antreprenori să genereze valoare adăugată societății în propriul lor fel și accelerăm tranziția socială pe care o considerăm necesară.”

Neven Marinovic, președintele Rețelei Euclid, a remarcat: „Misiunea noastră la Summit-ul Euclid 2018 a fost de a stimula toți stakeholder-ii să-și asume responsabilitatea creșterii ecosistemului pentru impact social. Noi credem că toată lumea este responsabilă. Este minunat să vedem că UE și Triodos inițiază acest acord de garantare care va oferi acces valoros la finanțare pentru patru țări.”

Schema de garantare EaSI a fost lansată în iunie 2015 și este finanțată de Comisia Europeană și gestionată de Fondul European de Investiții. Întreprinderile sociale care doresc să aplice pentru un împrumut în cadrul EaSI pot contacta sucursalele băncii Triodos.

EIF nu va acorda sprijin financiar direct întreprinderilor, ci va facilita implementarea cu ajutorul intermediarilor financiari de la nivel local, cum ar fi microfinanțarea, finanțarea socială și instituțiile de garantare, precum și băncile care activează în UE-28 și în alte țări care participă la programul EaSI. Acești intermediari vor interacționa direct cu părțile interesate pentru a oferi sprijin prin intermediul EaSI.

Sursa: Comisia Europeană

Traducere: Zafiu Roxana

Vizualizări: 356