Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Pescuitul în Uniunea Europeană şi dezvoltarea durabilă

Industria pescuitului din UE este a doua din lume ca mărime şi furnizează 7,3 tone de peşte. Pescuitul contribuie la produsul naţional brut cu 1% şi oferă 260.000 de locuri de muncă în UE. Politica europeană comună în domeniul pescuitului a fost creată în 1970, când s-a decis ca pescarii din Uniune să aibă acces la apele tuturor statelor membre. Cum funcţionează această politică în momentul de faţă? Am pus această întrebare câtorva deputaţi europeni de la Comisia parlamentară pentru Pescuit.

De la 1 ianuarie 2003, Uniunea Europeană are o nouă politică pentru pescuit. Politica europeană comună în domeniul pescuitului avea nevoie de o reformă, deoarece nu era îndeajuns de eficientă în conservarea populaţiilor de peşte, în protejarea mediului marin şi în furnizarea alimentelor de calitate către consumator. Din cauza pescuitului, unele specii de peşti, precum codul, sunt pe cale de dispariţie. În plus, această situaţie are un impact negativ semnificativ asupra veniturilor pescarilor şi ecosistemului marin. Reforma era necesară pentru o politică piscicolă durabilă din punct de vede biologic, economic şi care să ţină cont de protejarea mediului înconjurător.

Politica europeană în domeniul pescuitului include mai multe măsuri de limitare a impactului negativ al pescuitului asupra mediului înconjurător. Printre acestea se numără protejarea mamiferelor marine, a păsărilor şi a broaştelor ţestoase de mare, a peştilor tineri şi a speciilor vulnerabile.

Fondul European pentru pescuit

Fondul European pentru pescuit este componenta financiară a politicii comune pentru pescuit şi acoperă şapte ani (2007-2013), cu un buget total de 3,8 miliarde de euro. Fondul sprijină obiectivele politicii comune pentru pescuit prin asigurarea continuităţii activităţilor de pescuit, exploatarea raţională şi protejarea resurselor de pescuit, dezvoltarea de întreprinderi viabile în sectorul de pescuit, dezvoltarea şi îmbunătăţirea calităţii vieţii în zonele dependente de pescuit.

Am cerut deputaţilor europeni de la Comisia pentru Pescuit a Parlamentului European să ne vorbească despre politica europeană comună în domeniul pescuitului.

Philippe Morillon (Grupul Alianţei Liberalilor şi Democraţilor pentru Europa, Franţa), preşedintele Comisiei pentru Pescuit: Comisia pentru Pescuit a Parlamentului European s-a angajat încă de la începutul reformei politicii comune în domeniul pescuitului în 2002 să restabilească încrederea reciprocă între oamenii de ştiinţă care urmăresc evoluţia resurselor de pescuit şi cei însărcinaţi cu exploatarea acestora. Această încredere rămâne şi astăzi principala prioritate pentru realizarea unei dezvoltări durabile, care nu e posibilă fără participarea pescarilor înşişi. Este vorba de o reconciliere între expertiza oamenilor de ştiinţă şi experienţa pescarilor.

Avril Doyle (Grupul Partidului Popular European (Creştin-Democrat) şi al Democraţilor Europeni, Marea Britanie): Creată în 1981, politica europeană comună în domeniul pescuitului a însemnat 20 de ani de sisteme greşite de cote de captură, de venituri neadecvate pentru pescari, de monitorizare şi punere în aplicare nepotrivite şi de distrugere a mediului marin - nimeni nu a avut de câştigat.

Georg Jarzembowski (Grupul Partidului Popular European (Creştin-Democrat) şi al Democraţilor Europeni, Germania): Consider că este important să asigurăm durabilitatea politicii europene în domeniul pescuitului, să oprim pescuitul ilegal şi să creăm pe termen lung o bază care să asigure mijloacele de trai pentru pescarii din regiunile de coastă.

Stavros Arnaoutakis (Grupul Socialist din Parlamentul European, Grecia): Provocările noi ca schimbarea climatică, poluarea apelor, reducerea populaţiilor de peşte şi sărăcirea ecosistemelor marine au creat nevoia luptei împotriva pescuitului ilegal şi a practicilor distructive.

Elspeth Attwooll (Grupul Alianţei Liberalilor şi Democraţilor pentru Europa, Marea Britanie): În anii care vin, obiectivul cel mai important este ameliorarea durabilităţii populaţiilor de peşte, prin eliminarea aruncării peste bord a peştilor şi împiedicarea pescuitului ilegal.
Sursa: Parlamentul European

Vizualizări: 122