Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Pescuitul durabil: Progresele înregistrate în UE și lansarea unei consultări publice

Comisia Europeană a anunțat miercuri, 9 iunie 2021, adoptarea Comunicării „Către un pescuit mai durabil în UE: situația actuală și orientări pentru 2022”.

În acest sens, statele membre, consiliile consultative, industria pescuitului, organizațiile neguvernamentale și cetățenii interesați sunt invitați să participe până la data de 31 august la o consultare publică și să își exprime opiniile cu privire la posibilitățile de pescuit pentru 2022. Observațiile pot fi trimise la următorul link.

În comunicare se precizează că:

  • pescuitul devine din ce în ce mai durabil, sprijinind tranziția către un sistem alimentar sănătos și ecologic al UE, în conformitate cu obiectivele Pactului verde european,
  • pescuitul asigură surse durabile de venituri pentru pescarii din UE,
  • performanța socioeconomică a sectorului a rămas în continuare bună.

Conform analizei realizate s-a arătat că:

  • în special în Atlanticul de Nord-Est, a fost aproape atinsă durabilitatea cu privire la stocurile gestionate în conformitate cu principiul privind captura maximă durabilă (MSY) – cantitatea maximă de pește pe care pescarii o pot lua din mare fără a compromite regenerarea și productivitatea viitoare ale stocului.
  • stocurile sănătoase au contribuit la performanța socioeconomică a sectorului și la profitabilitatea sa.
  • activitățile de pescuit au fost grav afectate de criza sanitară și se estimează că valoarea debarcată a peștelui a scăzut anul trecut cu 17 % în comparație cu 2019.
  • În Marea Mediterană și Marea Neagră, deși s-a înregistrat o ușoară îmbunătățire, ratele de exploatare sunt în continuare de două ori mai mari decât nivelurile durabile.

Comisia a acordat sectorului în 2020 un sprijin în valoare de 136 de milioane EUR în cadrul Fondului european pentru pescuit și afaceri maritime. Pescarii pot obține finanțări de la Fondul european pentru pescuit și afaceri maritime pentru achiziționarea de echipamente mai inovatoare și mai selective.

CE a anunțat că va propune pentru anul viitor, în ceea ce privește Oceanul Atlantic și Marea Baltică, menținerea sau reducerea mortalității prin pescuit în conformitate cu captura maximă durabilă (MSY) pentru stocurile evaluate în funcție de MSY și punerea în aplicare pe deplin a planurilor de gestionare care stabilesc intervalele MSY de mortalitate. De asemenea, se susține necesitatea punerii în continuare a aplicării planului multianual pentru Mediterana de Vest și a măsurilor adoptate de Comisia Generală pentru Pescuit în Marea Mediterană. Îmbunătățirile suplimentare privind Marea Adriatică vor ocupa un loc important în cadrul posibilităților de pescuit pentru 2022.

În relațiile sale cu țările terțe, Comisia va urmări atingerea unor niveluri ridicate de aliniere a posibilităților de pescuit și a măsurilor conexe la standardele de durabilitate. În ceea ce privește stocurile partajate cu Regatul Unit, Acordul comercial și de cooperare (TCA) oferă posibilitatea gestionării durabile a stocurilor comune de pește, atât în cadrul consultărilor anuale privind posibilitățile de pescuit, cât și prin intermediul Comitetului specializat în comerț privind sectorul pescăresc.

Etapele următoare

În urma consultării, Comisia va prezenta în toamnă propunerile sale referitoare la regulamentele privind posibilitățile de pescuit pentru 2022 în Oceanul Atlantic, Marea Nordului și Marea Baltică, precum și în Marea Mediterană și Marea Neagră. Propunerile vor ține cont de planurile multianuale și se bazează pe recomandări științifice furnizate de Consiliul Internațional pentru Explorarea Apelor Maritime (ICES) și de alte organisme independente, precum și pe analiza economică prezentată de Comitetul științific, tehnic și economic pentru pescuit (CSTEP). Propunerile vor include, de asemenea, adaptări care rezultă din punerea în aplicare a obligației de debarcare.

Sursa: Comisia Europeană

Vizualizări: 123