Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Pana la sfarsitul lunii martie vor fi lansate licitatiile pentru cele 8 domenii ramase ale POR-ului

Joi, 31 ianuarie 2008, la sediul MDLPL, în cadrul unei conferinte de presã, dl. László Borbély, Ministrul Dezvoltãrii, Lucrãrilor Publice si Locuintelor a prezentat situatia consolidãrii clãdirilor de locuit multietajate încadrate prin raport de expertizã tehnicã in clasa I de risc seismic si care prezintã pericol public si evolutia Programului Operational Regional.

“În programul de consolidare pe 2007 au fost incluse 53 de clãdiri pentru care au fost alocati 9.600.000 lei. Din aceastã sumã au fost cheltuiti doar 7.882.000 lei întrucât nu s-a lucrat mai mult. Din cele 10 clãdiri amplasate in Bucuresti la care trebuia sã fie contractate lucrãrile de executie, aceleasi 10 sunt si în acest an în program pentru cã nu au fost deschise lucrãri noi. Potrivit legii, executia lucrãrilor de consolidare trebuie pornitã în termen de 2 ani de la finalizarea proiectului. Pentru nerespectarea acestui termen, autoritãtile publice locale sunt sanctionate cu amendã. Având în vedere cã proiectele au fost finalizate în 2006, Primãria Capitalei este pasibilã de amendã între 5.000 si 15.000 lei dacã în cursul acestui an nu porneste lucrãrile. Prefecturile sunt cele care au obligatia sã aplice aceste sanctiuni. Noi, ca autoritate centralã am creat cadrul legislativ adecvat” a declarat László Borbély.

În cadrul conferintei, ministrul László Borbély a prezentat si stadiul în care se aflã Programul Operational Regional. “Acest program este unul dintre cele mai avansate, fiind lansate cererile pentru depunerea de proiecte pentru 4 domenii majore de interventie, iar pânã la sfârsitul lunii martie vor fi lansate licitatiile si pentru restul de 8”, a declarat ministrul dezvoltãrii, lucrãrilor publice si locuintelor.

Pentru Axa 2, au fost depuse 81 de proiecte, în valoare de 926.267.000 Euro, sumã care depãseste deja alocarea financiarã pentru cei 7 ani.

“Desi avem proiecte depuse, în unele regiuni sunt probleme legate de Comitetele Regionale de Evaluare Strategica si Corelare (CRESC). Este vorba de regiunile Sud Est si Bucuresti-Ilfov care nu si-au constituit aceste comitete si deci nu pot evalua proiectele depuse. Astfel, în regiunea Sud-Est sunt blocate 9 proiecte în valoare de 167.661 mil. euro. Regiunea Bucuresti-Ilfov nu are niciun proiect depus” a mai declarat ministrul László Borbély.
Sursa: MDLPL

Vizualizări: 70