Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

POSDRU: Noi corecții financiare în cadrul programului

În ședința de săptămâna trecută, Guvernul a aprobat Hotărârea nr. 147/2017 privind aplicarea unor corecţii financiare în cadrul Programului operaţional sectorial "Dezvoltarea resurselor umane" (POSDRU) 2007-2013 şi efectuarea unor operaţiuni de regularizare financiară.

Prin HG 147/2017, s-au stabilit metodologiile privind modul de calcul al sumelor pentru care se aplică deducerea procentuală definitivă din Aplicaţiile de plată nr. 43, 46 și 48 și în declaraţia finală de cheltuieli şi aplicaţia de plată a soldului final, aferente cheltuielilor, altele decât cele de personal, realizate în cadrul proiectelor care au fost selectate prin apelurile de proiecte de la apelul 1 la apelul 114 inclusiv, finanţate din POSDRU 2007-2013. De asemenea, prin Hotărâre s-a aprobat metodologia privind modul de calcul al sumelor pentru care se aplică deducerea procentuală definitivă din Aplicaţia de plată nr. 44, aferente cheltuielilor realizate în cadrul proiectelor care au fost selectate prin apelurile de proiecte începând cu CPP 115.

Pentru aplicațiile de plată 43, 46, 48 și cea finală se va aplica procentul de 18,28% pentru stabilirea sumelor pentru care se aplică deducerea procentuală definitivă, iar pentru aplicația de plată 44 se va aplica procentul de 2,95%. Procentele reprezintă ratele de eroare extrapolate stabilite de către Autoritatea de Audit în urma auditului de operațiuni.

De asemenea, s-a aprobat modificarea procentului de decertificare definitivă prevăzut la art. 7 din Hotărârea Guvernului nr. 652/2015 (mai multe detalii aici) privind aplicarea de corecţii financiare în cadrul Programului operaţional sectorial "Dezvoltarea resurselor umane" (POSDRU) 2007-2013, cu completările ulterioare, de la 6,15% la 5,17%, utilizat pentru stabilirea sumelor pentru care se aplică decertificarea definitivă din Aplicaţia de plată nr. 39, aferente cheltuielilor realizate în cadrul proiectelor care au fost selectate prin apelurile de proiecte începând cu 115.

269 de proiecte cu cheltuieli decertificate  și nedeclarate definitiv

Hotărârea prezintă și lista proiectelor pentru care Autoritatea de Certificare şi Plată aplică măsura decertificării definitive şi a nedeclarării definitive în declaraţia finală de cheltuieli şi aplicaţia de plată a soldului final şi pentru care Direcţia generală programe europene capital uman din cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene aplică măsura nedeclarării definitive în declaraţia finală de cheltuieli. În total, pentru 269 de proiecte s-au decertificat/nedeclarat definitiv cheltuieli de peste 27,8 milioane de euro.

Descarcă HG 147/2017

Raluca Prelucă,

www.fonduri-structurale.ro

Documente
Hotarare 147.pdf
Vizualizări: 2593