Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Parlamentul European: Nivelul neregulilor si al fraudelor cauzate de nerespectarea normelor privind achizitiile publice este in continuare ridicat

In cadrul unei rezolutii referitoare la raportul anual al Comisiei Europene pe 2013 privind protejarea intereselor financiare ale UE – combaterea fraudei, adoptata la finalul lunii trecute, europarlamentarii se declara „preocupati de faptul ca, in 2013, rata de recuperare in cazurile de frauda se mentine la doar 23,74 %, cifra care este mai mica decat rata medie de 33,5 % pentru perioada 2008-2012”.

Parlamentul European a constatat ca, „desi impactul financiar total al neregulilor nefrauduloase raportate in 2013 a scazut pana la aproape 1,84 miliarde EUR, cu 36 % mai putin decat in 2012, numarul acestor nereguli a crescut, de fapt, cu 17 % fata de exercitiul precedent”. Europarlamentarii au constatat „ca numarul neregulilor frauduloase raportate in 2013 a crescut cu 30% fata de 2012, desi impactul lor financiar a scazut cu 21%, cifrandu-se la 309 milioane EUR fonduri UE”.

De aceea, in cadrul rezolutiei, PE “insista asupra consolidarii cooperarii dintre statele membre si Comisie pentru asigurarea de masuri si mijloace relevante si adecvate pentru evitarea si remedierea neregulilor nefrauduloase si combaterea fraudei”.

Parlamentul a admis “faptul ca neregulile care nu sunt de natura frauduloasa sunt adesea cauzate de lipsa unor cunostinte suficiente in materie de norme, cerinte complexe si reglementari” si a indeamnat “statele membre si Comisia, in acest sens(n.r. al simplificarii normelor), sa coordoneze mai bine interpretarea cadrului juridic si aplicarea stricta a acestuia, sa aplice masuri tintite si prompte pentru consolidarea capacitatilor administrative, atat in administratiile publice, cat si in randul partilor interesate, inclusiv a organizatiilor societatii civile, de exemplu prin orientari si formare si prin introducerea de sisteme de fidelizare a personalului calificat si competent”.

Descarca Rezolutia Parlamentului European

Raluca Preluca,
www.fonduri-structurale.ro

Sursa: Parlamentul European

Vizualizări: 129