Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Familia UE s-a extins la 28 de state membre! Incepand cu 1 iulie, Croatia este membru

Croatia este cea de-a 28-a tara care adera la UE. Ceremonia oficiala a avut loc la Zagreb, la 30 iunie.

Au trecut doar 20 de ani de cand Croatia, care facea parte pe atunci din Iugoslavia, lupta pentru a-si dobandi independenta. Acum zece ani, aceasta tara isi depunea cererea de aderarea la UE. Ieri, 1 iulie 2013, ea s-a alaturat celorlalte 27 de tari membre ale uniunii politice si economice create in 1958, Uniunea Europeans.

Procesul de aderare la UE

Inainte de a adera la UE, Croatia a trebuit sa se alinieze la diverse norme si proceduri administrative ale UE. De exemplu, si-a reformat intru totul sistemul juridic si si-a modificat constitutia, pentru a garanta independenta procurorilor. De asemenea, guvernul croat a infiintat un organism responsabil cu combaterea coruptiei.

Alte reforme au vizat stabilirea unor limite pentru emisiile de gaze cu efect de sera si adaptarea normelor privind siguranta alimentelor.

Care sunt avantajele pentru cetatenii croati?


Cetatenii croati se vor bucura de toate avantajele care decurg din calitatea de cetatean european. Daca se imbolnavesc in timp ce se afla intr-o alta tara din UE, au dreptul la aceleasi servicii de asistenta medicala ca si cetatenii statului respectiv. In cazul in care cumpara on-line si au probleme, vor beneficia de standardele UE privind protectia consumatorilor. Tarifele de roaming pentru cetatenii croati care efectueaza apeluri dintr-o alta tara a UE sunt, de acum, mult mai scazute.

In ceea ce priveste intreprinderile, acestea isi pot deplasa capitalul din Croatia catre alte tari ale UE si beneficiaza de avantajele oferite de normele care faciliteaza platile transfrontaliere. Intreprinderile croate vor avea posibilitatea de a participa alaturi de omologii lor din UE la licitatii pentru contracte de achizitii publice, peste tot in UE. De asemenea, intreprinderile mici vor putea accesa fonduri de la Banca Europeana de Investitii.

In prezent, Croatia poate beneficia de resursele Fondului european de dezvoltare regionala. Fondurile structurale si Fondul de coeziune vor ajuta Croatia sa investeasca in cercetare si inovare, in intreprinderi mici, in locuri de munca durabile si in initiative menite sa contribuie la combaterea deficitului de competente si la reducerea ratei somajului.

Finantarea este gestionata de Comisia Europeana. In cazul in care un cetatean croat sau o intreprindere din aceasta tara depune o plangere impotriva Comisiei - sau impotriva oricarei alte institutii sau organism al UE - aceasta va fi investigata de Ombudsmanul European.

Despre Croatia, in cateva cuvinte

Croatia este o tara mica, cu o populatie de aproape 4,5 milioane de locuitori. Se invecineaza cu Bosnia si Hertegovina, Muntenegru, Serbia, Slovenia si Ungaria. Teritoriul sau cuprinde peste 1 200 de insule si insulite, dintre care numai 48 sunt locuite permanent. Moneda actuala este kuna croata, insa Croatia va adopta moneda euro imediat ce va indeplini criteriile in materie de stabilitate a preturilor, finante publice si stabilitate a cursului de schimb.

Sursa: Comisia Europeana

Vizualizări: 179