Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Raportul privind progresele Romaniei in cadrul Mecanismului de Cooperare si de Verificare, publicat astazi de CE

Comisia Europeana a publicat astazi, 30 ianuarie 2013, raportul privind progresele inregistrate de Romania in cadrul Mecanismului de Cooperare si de Verificare. Raportul prezinta analiza Comisiei privind masurile intreprinse de tara noastra in ultimele sase luni si indica domeniile unde sunt necesare masuri suplimentare.

Presedintele Barroso a declarat: „Acest raport este publicat imediat dupa alegerea unui nou guvern in Romania. Raportul cuprinde recomandari clare privind statul de drept si independenta sistemului judiciar, care sper ca vor fi urmate ca parte a reformei aflate in desfasurare in Romania. Au fost luate masuri pentru a raspunde preocuparilor grave pe care le-am exprimat in luna iulie, iar raportul nostru explica in mod clar unde sunt necesare progrese suplimentare.”

In iulie 2012, Comisia si-a publicat raportul periodic privind progresele inregistrate de Romania in cadrul Mecanismului de cooperare si de verificare. Pe fondul unor preocupari importante aparute privind statul de drept si independenta sistemului judiciar roman, Comisia a transmis Romaniei o serie de recomandari. Comisia a precizat, de asemenea, ca sase luni mai tarziu va prezenta un raport privind modul in care s-a dat curs recomandarilor sale. In raportul de monitorizare adoptat astazi, Comisia constata ca Romania a pus in aplicare unele din recomandarile sale, insa nu toate. Raportul prezinta, de asemenea, informatii privind alte aspecte legate de reforma sistemului judiciar si de combaterea coruptiei. Acesta cuprinde noi recomandari adresate Romaniei, care vor face obiectul monitorizarii de catre Comisie.

Cu toate ca respectarea Constitutiei si a hotararilor pronuntate de Curtea Constitutionala a fost restabilita, nerespectarea independentei sistemului judiciar si instabilitatea cu care se confrunta institutiile judiciare raman o sursa de ingrijorare. In raportul Comisiei se subliniaza, de asemenea, importanta numirii unui nou Procuror General si a unei noi conduceri a Directiei Nationale Anticoruptie care sa se bucure de increderea opiniei publice si care sa faca dovada independentei, integritatii si profesionalismului necesare pentru obtinerea unor rezultate concrete in combaterea coruptiei.

Recomandarile Comisiei subliniaza, de asemenea, responsabilitatea pe care o au ministrii si parlamentarii in a oferi un exemplu in materie de respectare a integritatii.

Raman inca multe de facut pentru a atinge obiectivele fixate in cadrul MCV. Raportul prezinta principalele evolutii din ultimele sase luni in reforma sistemului judiciar si masurile adoptate impotriva coruptiei, luandu-se nota de capacitatea de rezistenta in situatii dificile a instantelor si a institutiilor anticoruptie.

Comisia va monitoriza indeaproape progresele inregistrate si va adopta un nou raport privind procesul de reforma inainte de sfarsitul acestui an.

Context
La 1 ianuarie 2007, Comisia a instituit un mecanism de cooperare si verificare pentru a evalua angajamentele asumate de Romania in domeniul reformei sistemului judiciar si al combaterii coruptiei. Comisiei i s-a solicitat sa prezinte in mod regulat un raport privind progresele inregistrate in aceste domenii. Comisia a prezentat primul sau raport la 27 iunie 2007 si de atunci intocmeste rapoarte semestriale. Rapoartele Comisiei sunt completate de un document de lucru al serviciilor Comisiei in care se prezinta o analiza detaliata a progreselor inregistrate cu privire la fiecare dintre obiectivele de referinta stabilite in cadrul MCV.

Analiza Comisiei se bazeaza pe o evaluare a progreselor realizate de autoritatile romane, precum si pe informatiile prezentate de statele membre, de organizatii internationale, de experti independenti, precum si pe informatii din diverse alte surse. Comisia a intreprins mai multe misiuni in Romania, rapoartele luand, de asemenea, in considerare raspunsurile date de Romania la chestionare detaliate pregatite de Comisie.
Ultimul raport anual a fost publicat la 18 iulie 2012.

Click aici pentru a consulta raportul

Sursa: Comisia Europeana

Vizualizări: 96