Ești membru? Cont nou / Autentificare

Fisa Proiect POIM 11.1 Îmbunătățirea eficienței energetice a clădirilor industriale si construcțiilor anexe pentru IMM-uri

Beneficiari eligibili

  • Întreprindere Mare
  • IMM

Obiectiv

Sprijinirea IMM-urilor și a întreprinderilor mari în implementarea unor măsuri de îmbunătățire a eficienței energetice a clădirilor industriale și construcțiilor anexe și a clădirilor pentru prestări servicii și construcții anexe la nivelul întreprinderilor

Apeluri de proiecte

Se lansează două apeluri de proiecte, ambele sunt apeluri de proiecte competitive, cu termen limită de depunere, stabilit în corelare cu cadrul de performanţă al POIM.

Apel 1 Măsuri de ajutor de stat pentru reabilitare termică clădiri

Apel 2 Măsuri de ajutor de stat pentru reabilitare termică clădiri - clasa CAEN 10, 11(parțial)

Condiții de eligibilitate

Solicitanţii trebuie să îndeplinească cumulativ următoarele condiţii de natură instituţională, legală şi financiară:

  1. Solicitantul este întreprindere legal constituită în România, până la data de 31 decembrie 2021 inclusiv, sunt înregistrați la ORC, conform legislației naționale în vigoare și se încadrează în categoria solicitanților tip microîntreprinderi, IMM sau întreprinderi mari, după caz, așa cum sunt definite în OUG nr. 112/2022, art. 2, lit. i) respectiv lit. j) şi îşi desfăşoară activitatea în România la momentul depunerii cererii de finanţare.
  2. Solicitantul a avut minim un angajat la 31 decembrie 2021.
  3. Desfășoară activitatea de producție/prestări servicii cu excepția investițiilor imobiliare, consultanței, asistenței tehnice și nu solicită finanțare pentru  activitățile listate în Anexa nr. 1 la Hotărârea Guvernului nr. 780/2006 precum și sectoarele și/sau domeniile excluse schema de ajutor de stat  aplicabilă.
  4. Solicitantul nu solicită finanțare pentru domeniile excluse din domeniul de aplicare a Regulamentului 651/2014 și respectiv Regulamentului 1300/2013 conform celor menționate la secțiunea 1.9 din prezentul ghid;
  5. Pentru apelul de proiecte cu alocarea dedicată industriei alimentare, domeniile de activitate pentru ca se pot realiza măsuri de eficiență energetică în conformitate cu prevederile prezentului Ghid sunt cele din Anexa 12 la prezentul ghid.
  6. Lista activităților productive aferente  grupei de clase CAEN  10 și respectiv din grupa de clase CAEN 11, codurile CAEN 1106 și 1107 pentru care vor putea fi depuse proiecte în cadrul Apelului 2 este detaliată în Anexa 12 la prezentul ghid.
  7. Solicitantul demonstrează capacitate de management de proiect - solicitantul a desemnat un manager de proiect care să gestioneze  activitățile proiectului (managerul de proiect poate fi angajat al Solicitantului sau poate fi externalizat).
  8. Solicitantul demonstrează capacitatea financiară pentru implementarea proiectului si dispune de cofinanțare proprie a proiectului și își  asumă acoperirea sumelor aferente cheltuielilor neeligibile.
  9. Solicitantul nu a mai beneficiat de sprijin financiar din fonduri publice, inclusiv fonduri UE, în ultimii 5 ani pentru aceleași activități (costuri eligibile) sau nu derulează proiecte finanțate în prezent.
  10. Solicitantul deține cel puțin un contract de furnizare a energiei electrice, a gazelor naturale, obligatoriu,  sau a energiei termice, în funcție de tipul de finanțare solicitată, care să fie în vigoare pentru punctul unde solicită finanțarea. Dacă sunt avute în vedere inclusiv masuri de eficienta pe gaz, acesta trebuie sa faca dovada si acestui tip de consum.
  11. Solicitantul prezintă declarație de consum total anual de energie din care reiese consum energetic total calculat în tep/an, acolo unde este cazul.        
  12. Proiectul respectă reglementările naţionale şi comunitare privind eligibilitatea cheltuielilor, promovarea egalităţii de şanse şi politica nediscriminatorie; dezvoltarea durabilă, tehnologia informaţiei; achiziţiile publice; informare şi publicitate;
  13. Pentru același beneficiar și aceleași cheltuieli eligibile, ajutorul de stat pentru investiții în eficiența energetică acordat prin prezenta schemă nu se poate cumula cu niciun alt ajutor de stat acordat, inclusiv de minimis.
  14. Solicitantul îndeplinește cumulativ condițiile definite la art. 11 din OUG nr.112/2022 nu face obiectul unui ordin de recuperare neexecutat, și-a îndeplinit obligațiile de plată a impozitelor, taxelor și contribuțiilor de asigurări sociale către bugetului general consolidate si local, nu este în stare de faliment, lichidare, nu este subiectul unui conflict de interese.
  15. În cadrul celor două apeluri de proiecte acoperite de prezentul Ghid nu se acordă sprijin financiar pentru întreprinderile aflate în dificultate.
  16. Solicitantul face dovada „efectului stimulativ”, cu luarea în considerare a principiului „demarării lucrărilor”.
  17. Perioada de implementare a proiectului nu depășește data de 31.12.2023.

Pragul de calitate pe care fiecare proiect trebuie să îl întrunească pentru acordarea finanțării nerambursabile este minim 50 de puncte.

Alocarea stabilită pentru apelurile de proiecte

Bugetul alocat apelurilor  de proiecte este împărțit după cum urmează:

Tabel 1 Buget Apel 1 Măsuri de ajutor de stat pentru reabilitare termică clădiri

Apel

Alocare netă POIM

(euro)

Buget limită contractare

(euro)

Măsuri de ajutor de stat pentru reabilitare termică clădiri

115.000.000

115.000.000

Total

115.000.000

115.000.000

 
Tabel 2 Buget Apel 2 Măsuri de ajutor de stat pentru reabilitare termică clădiri - clasa CAEN 10, 11(parțial)

Apel

Alocare netă POIM

(euro)

Buget limită contractare

(euro)

Măsuri de ajutor de stat pentru reabilitare termică clădiri - clasa CAEN 10, 11, codurile CAEN 1106 și 1107

85.000.000

85.000.000

Total

85.000.000

85.000.000

 

Valoarea minimă şi maximă a proiectului, rata de cofinanţare

Valoarea minimă a finanţării nerambursabile acordate pentru o întreprindere, în cadrul ambelor apeluri de proiect (indiferent de tipul acesteia - mică, mijlocie sau mare) este de 50.000 euro, iar valoarea maximă nu poate depăși 500.000 euro, echivalentul în lei calculat la cursul 1 euro= 4,95 lei.

Ajutor de stat referitoare la intensitățile ajutorului de stat, se asigură finanţarea după cum urmează:

Valoarea maximă a finanţării acordate pentru costurile totale eligibile

65% (85% FC + 15% buget de stat)

Contribuţia eligibilă minimă a beneficiarului

35%

Contribuţia comunitară (FC) la finanţarea acordată

85%

 

Contribuţie publică naţională la finanţarea acordată (buget de stat)

15% 

 

Intensitatea ajutorului este de 30 % din costurile eligibile. 

Intensitatea va fi majorată cu 20 de puncte procentuale în cazul microîntreprinderilor și întreprinderilor mici și cu 10 puncte procentuale în cazul  întreprinderilor mijlocii.

Intensitatea ajutorului va fi majorată cu 15 puncte pentru investițiile situate în zone asistate respectiv zonele „a” și cu 5 procentuale pentru investițiile situate în zone asistate respectiv zonele „c” din Harta ajutoarelor regionale pentru România.

Se accepta includerea în proiect mai multe puncte de lucru, cu condiția ca acestea să fie situate în zone cu aceeași intensitate a ajutorului de stat. 

În tabelul următor sunt prezentate intensitățile maxime aplicabile.

Categorie IMM Intensitatea ajutorului de stat (procent aplicabil la valoarea cheltuielilor eligibile)
  Toate celelalte teritorii

judeţele Bistriţa-Năsăud, Maramureş, Sălaj şi Satu Mare ( Nord-Vest)

judeţul Alba (Centru)

judeţele Bacău, Botoşani, Neamţ, Suceava şi Vaslui (Nord-Est)

judeţele Brăila, Buzău, Galaţi, Tulcea şi Vrancea (Sud-Est)

judeţele Călăraşi, Ialomiţa, Prahova şi Teleorman (Sud-Muntenia)

judeţele Dolj, Gorj, Mehedinţi, Olt şi Vâlcea (Sud-Vest Oltenia)

judeţele Caraş-Severin şi Hunedoara (Vest)

Localităţi din judeţul Ilfov:

Periş, Ciolpani, Snagov

Gruiu, Nuci, Grădiştea

Petrăchioaia, Dascălu, Moara Vlăsiei

Baloteşti, Corbeanca, Buftea

Chitila, Glina, Cernica

Dobroeşti şi Pantelimon, Ciorogârla, Clinceni

Domneşti, Cornetu, Bragadiru

Dărăşti-Ilfov, Jilava, 1 Decembrie

Copăceni, Vidra, Berceni

Întreprinderi mari 30% 45% 35%
Întreprinderi mijlocii 40% 55% 45%
Întreprinderi mici, inclusiv microîntreprinderi 50% 65% 55%

Pentru proiectele finanţate prin aceste apeluri beneficiari privaţi se supun regulilor ajutorului de stat privind intervenţia publică.

Activități finanțate

În cadrul acestui obiectiv specific vor fi finanţate:

- lucrări de reabilitare termică a anvelopei clădirilor respectiv clădiri industriale și construcții anexe și clădiri pentru prestări servicii și construcții anexe, inclusiv pereți exteriori, ferestre, tâmplărie, planșeu peste ultimul nivel, planșeu peste subsol, a șarpantelor și învelitoarelor, inclusiv măsuri de consolidare a clădirii, excepție făcând lucrările privind consolidări seismice.

În cazul clădirilor cu destinație mixtă, administrativă și de producție, acestea pot fi considerate eligibile pentru măsuri de eficiență energetică dacă spațiul destinat activității de producție este mai mare decât cel destinat activității administrative.

Nu sunt eligibile pentru măsuri de eficiență energetică în cadrul apelurilor acoperite de prezentul ghid, sediile în care se desfășoară activități economice situate în blocuri multifamiliale și/sau unifamiliale.

Achizițiile se derulează în conformitate cu prevederile legale, respectiv cu Ordinul MIPE nr. 1284/2016 privind aprobarea procedurii competitive aplicabile solicitantilor/beneficiarilor private pentru atribuirea contractelor de furnizare, servicii sau lucrari finantate din fonduri europene, Legea nr. 98/2016 privind achizițiile publice, Legea 99/2016 privind achizitiile sectoriale. 

Categorii de cheltuieli eligibile

Costurile eligibile sunt determinate prin raportare la tipurile de activități eligibile definite in prezentul Ghid, si anume:

Cheltuieli aferente managementului de proiect 

- cheltuieli de deplasare pentru personal management proiect 

Cheltuieli pentru obținerea și amenajarea terenului

- cheltuieli pentru amenajarea terenului

- cheltuieli cu amenajări pentru protecţia mediului şi aducerea la starea iniţială

Cheltuieli pentru investiția de bază

- cheltuieli pentru construcții și instalații

Cheltuieli diverse și neprevăzute

În măsura în care reprezintă cheltuieli eligibile, costurile aferente lucrărilor de consolidare la clădiri și construcțiile anexe nu pot depăși 15% din valoarea totală a proiectului.

Costurile aferente lucrărilor privind consolidările seismice nu sunt eligibile.

În conformitate cu prevederile Schemei de ajutor de stat, costurile/cheltuielile care nu sunt direct legate de obținerea unui nivel mai ridicat de eficiență energetică nu sunt eligibile.

Cheltuielile cu managementul proiectului, auditul proiectului, informarea și publicitatea, supervizarea, asistența tehnică, cheltuielil cu organizarea de șantier, cheltuielile cu taxele/comisioanele pentru obținerea avizelor/acordurilor nu sunt eligibile.

Nu se acorda sprijin pentru activitatile din domeniile investițiilor imobiliare, consultanței, asistenței tehnice.

De asemenea, nu sunt eligibile imobilele în care se desfășoară exclusiv activități în domeniile investițiilor imobiliare, consultanței, asistenței tehnice.

Ajutor de stat

Pentru proiectele finanţate prin Axa Prioritară 11 Măsuri de îmbunătățire a eficienței energetice și stimularea utilizării energiei regenerabile la nivelul întreprinderilor, Obiectivul Specific 11.1 Eficiență energetică și utilizarea energiei din surse regenerabile pentru consumul propriu la nivelul întreprinderilor, beneficiarii eligibili sunt întreprinderile mici și mijlocii, inclusiv microîntreprinderile și întreprinderile mari, cu excepția întreprinderilor care solicită finanțare pentru activități enumerate în Anexa nr. 1 la Hotărârea Guvernului nr. 780/2006 privind stabilirea schemei de comercializare a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră, cu modificările și completările ulterioare, care se supun regulilor ajutorului de stat.

Sprijinul financiar se va acorda solicitanților eligibili în conformitate cu regulile ajutorului de stat în baza Regulamentului (UE) nr. 651/2014 de declarare a anumitor categorii de ajutoare compatibile cu piața internă în aplicarea articolelor 107 și 108 din tratat şi în conformitate cu prevederile Schemei de ajutor de stat pentru sprijinirea IMM-urilor și a întreprinderilor mari în implementarea unor măsuri de îmbunătățire a eficienței energetice a clădirilor industriale și construcțiilor anexe și a clădirilor pentru prestări servicii și construcții anexe în cadrul Programului Operațional Infrastrutură Mare 2014-2020 (denumită în continuare Schema de ajutor de stat), aprobată prin Ordinul MIPE nr. 2613/27.09.2022.

În conformitate cu prevederile schemei de ajutor de stat aprobate, ajutoarele de stat acordate în cadrul prezentului Apel de proiecte intră în categoria ajutoarelor menţionate la art. 38 - Ajutoare pentru investiții în favoarea măsurilor de eficiență energetică, din Regulamentul nr. 651/2014.

Ajutoarele pentru investiții destinate investițiilor în favoarea măsurilor de eficiență energetică sunt compatibile cu piața internă în sensul Art. 107 alineatul (3) din Tratat și sunt exceptate de la obligația de notificare prevăzută la articolul 108 alineatul (3) din Tratat, cu condiţia să fie îndeplinite cerinţele prevăzute de Regulamentul de ajutor de stat exceptat.

După acordarea ajutorului de stat prin semnarea contractului de finanțare, furnizorul ajutorului de stat va asigura respectarea prevederilor din Regulamentul de ajutor de stat exceptat referitoare la publicare și informare [art. 9 alin (1) si (4)] și raportare (art. 11), prin intermediul Consiliului Concurenței.

Depunerea proiectului

Data deschidere apel (depunere proiecte): 11.10.2022, ora 10.00

Data închidere depunere de proiecte:  26.10.2022, ora 17.00 prelungită până pe 01.11.2022, ora 17.00

 

Perioada de depunere a proiectelor pentru reabilitarea termică a clădirilor a fost prelungită conform Ordinul MIPE nr. 2798/14.10.2022 astfel:

     Apelul 1 – Măsuri de ajutor de stat pentru reabilitare termică clădiri, s-a prelungit termenul de depunere a proiectelor de la 26.10.2022 la 02.11.2022, ora 17:00.

    Apelul 2 – Măsuri de ajutor de stat pentru reabilitare termică clădiri – clasa CAEN 10, 11 (parțial), s-a prelungit termenul de depunere a proiectelor de la 26.10.2022 la 02.11.2022, ora 17:00.

 

Perioada de depunere a proiectelor pentru reabilitarea termică a clădirilor a fost prelungită conform Ordinul MIPE nr. 2951/08.11.2022 astfel:

Actualul termen de inchidere a depuneri, pentru ambele apeluri este  24.11.2022, ora 17:00. 

Apelurile de proiecte sunt competitive, cu termen limită de depunere

Cererea de Finanțare, împreună cu anexele solicitate se vor transmite prin sistemul informatic IMM RECOVER.

Ghidul finanțării

Descarcă Ghidul Solicitantului

Căutați finanțare europeană

Finanțare inactivă
Perioadă de depunere proiect:

11 octombrie 2022 - 24 noiembrie 2022

Sursa de finanțare
Programul Operațional:

Programul Operațional Infrastructură Mare

Axa prioritară:

Axa Prioritară 11: Măsuri de îmbunătățire a eficienței energetice și stimularea utilizării energiei regenerabile

Vrei finanțare? Te ajutăm să iei legătura cu experții! Trimite-le un e-mail!

Cere ofertă de consultanță
Știri recente
Azi, 11 mai 2024
Ieri, 10 mai 2024