Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

CE propune suspendarea in 2013 a 495 milioane de euro din fondurile europene destinate Ungariei

Miercuri, 22 februarie 2012, CE a propus suspendarea a 495 milioane de euro din fondurile europene destinate Ungariei pentru anul urmator, incepand cu data de 1 ianuarie 2013. Suma reprezinta 0,5% din produsul intern brut al Ungariei si aproape 29 % din alocarea din Fondul de Coeziune pentru 2013 aferenta acestei tari.

Decizia fara precedent a CE vine dupa ce Ungaria a fost avertizata in mod repetat cu privire la necesitatea reducerii deficitului bugetar sub limita maxima de 3% impusa de prevederile Pactului de Stabilitate si Coeziune. Pe data de 11 ianuarie 2012, Comisia a concluzionat ca Ungaria nu a luat toate masurile necesare pentru reducerea intr-o maniera credibila si sustenabila a deficitului, considerand ca o posibila sanctiune ar impulsiona accelerarea implementarii politicilor fiscale.

Vice-presedintele CE si comisarul pentru economie si afaceri monetare, Olli Rehn, a declarat ca “propunerea Comisiei ar trebui vazuta ca un stimulent pentru derularea unor politici fiscale eficace si implementarea conditiilor macro-economice necesare pentru asigurarea unei utilizari eficiente a resurselor din Fondul de Coeziune”.

Totodata, Johannes Hahn, comisarul european pentru politica regionala, sustine ca Ungaria mai are timp sa ia masurile necesare, suspendarea putand fi ridicata in cazul in care deficitul bugetar va fi redus. Prin urmare, “mingea este in terenul Ungariei”, a declarat Hahn. Comisarul considera ca abordarea este una echilibrata, suspendarea fiind doar partiala. Daca Ungaria nu va depune eforturi credibile pentru reducerea deficitului bugetar pana in 2015, suspendarea va fi insa totala.

“Este in puterea autoritatilor maghiare sa ia, fara intarziere, masurile necesare pentru a valorifica toate beneficiile Fondului de Coeziune. Propunerea de astazi lasa posibilitatea continuarii investitiilor din Fondul de Coeziune, oferind Ungariei oportunitatea si timpul de a redresa situatia. Principalul scop al acestei propuneri este prevenirea dificultatilor economice ulterioare”, a adaugat Johannes Hahn.

Ungaria a avut un deficit bugetar de peste 3% din PIB inca de la aderarea la UE, in 2004. Regulamentul CE 1084/2006 ofera posibilitatea suspendarii totale sau partiale a finantarii in cazul unui deficit bugetar peste limita admisa de Pactul de Stabilitate si Coeziune, insa este pentru prima data cand o astfel de sanctiune este impusa unui stat UE.

Anamaria Ravar
www.fonduri-structurale.ro

Sursa: Comisia Europeana

Vizualizări: 80