Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

CE propune noi planuri de alocare de fonduri pentru orase in cadrului primului Forum Urban

Comisarul pentru politica regionala Johannes Hahn readuce in discutie problema combaterii somajului in randul tinerilor, care a atins cote alarmante mai ales in cadrul oraselor. In contextul crizei economice, fondurile structurale ale UE raman printre cele mai importante instrumente pe care orasele din statele membre le pot utiliza pentru a stimula cresterea economica si ocuparea fortei de munca.

In acest sens, comisarul Hahn isi propune sa lanseze, cu ocazia primului Forum Urban – care are loc la Bruxelles astazi - un dialog direct cu orasele Europei, oferindu-le acestora posibilitatea de a se exprima cu privire la noile propuneri de politica urbana pentru exercitiul financiar 2014-2020. Aceste propuneri au fost prezentate de CE in luna octombrie a anului 2011 si cuprind planuri de alocare de fonduri pentru orase, stimulare a inovarii si comasare a actiunilor in anumite sectoare, precum cel al transportului si mediului.

Prin aceste propuneri, Comisia urmareste o abordare mai dinamica a dezvoltarii zonelor urbane, care sa includa:

  • Finantare dedicata pentru dezvoltarea urbana integrata durabila: alocarea a cel putin 5% din FEDR catre actiuni care sa conduca, pe termen lung, la o dezvoltare urbana inovatoare si eficienta din punct de vedere energetic si care sa fie gestionate si implementate de catre orase.
  • O strategie unica de investitii: combinarea investitiilor din diferite surse pentru a sustine masuri legate de ocuparea fortei de munca, educatie, incluziune sociala si imbunatatirea capacitatii institutionale, care vor fi concepute si puse in aplicare in conformitate cu o strategie unica de investitii.
  • Actiuni urbane inovatoare: alocarea a 0.2% din FEDR pentru finantarea de actiuni inovatoare in zone urbane, precum proiectele-pilot urbane, proiectele demonstrative si studiile conexe de interes european.
  • Crearea unei platforme de dezvoltare urbana: crearea unei platforme pentru stimularea dialogului direct intre orasele propuse de catre statele membre si Comisie, in scopul incurajarii schimbului de informatii intre orase cu privire la utilizarea noilor abordari.

La forum participa primari si reprezentanti ai oraselor, retelelor si asociatiilor urbane, dar si ai institutiilor UE.

Pentru mai multe detalii privind propunerile Comisiei privind politica urbana pentru 2014-2020, click aici.

Anamaria Ravar
www.fonduri-structurale.ro

Sursa: Comisia Europeana

Vizualizări: 71