Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Peste 10 miliarde de euro in perioada 2007-2013 destinate finantarii proiectelor de dezvoltare a spatiului rural

Cresterea economica pe care o inregistreaza Romania in acest moment permite investitii consistente pentru modernizarea agriculturii romanesti, a declarat astazi primul-ministru Calin Popescu-Tariceanu, la reuniunea pentru analiza masurilor de combatere a secetei de la Institutul National de Cercetare - Dezvoltare Agricola Fundulea.

„Suntem acum intr-o faza de crestere economica care genereaza resurse. Acesta este motivul pentru care putem sa investim si investim, fie ca este vorba de subventii in agricultura, fie ca este vorba de investitii care sa duca la modernizarea agriculturii romanesti”, a spus premierul Tariceanu, subliniind ca investitiile in agricultura vor ramane in aceeasi tendinta crescatoare.

Premierul Calin Popescu-Tariceanu a aratat ca fondurile care vor fi investite trebuie sa contribuie la modernizarea si dezvoltarea agriculturii. „Vreau sa ajutam comasarea pamanturilor, pentru ca problema modului in care astazi se face agricultura, pe parcele care masoara 60 sau 70 de cm, ne scoate din orice competitie. Trebuie sa facem investitii, pentru a moderniza atat productia primara, cat si faza urmatoare, de prelucrare a produselor agricole, astfel incat agricultura sa aiba nu numai un aport la PIB, ci si la ceea ce inseamna crearea de valoare adaugata, prin prelucrarea produselor”, a spus seful Executivului.

Primul-ministru Tariceanu a reiterat importanta fondurilor comunitare de care va beneficia agricultura romaneasca si nevoia de a realiza urgent proiecte viabile pentru finantare din aceste fonduri, astfel incat Romania sa fie capabila sa directioneze acesti bani catre dezvoltarea agriculturii. „Programul National de Dezvoltare Rurala 2007-2013 a fost inaintat oficial spre aprobare Comisiei Europene. Pentru dezvoltare rurala si pescuit, fondurile europene sunt in valoare de aproximativ 8,35 de miliarde de euro, la care se adauga 1,95 miliarde, practic, 2 miliarde de euro cofinantare din partea Romaniei. Deci, avem peste 10 miliarde de euro in perioada 2007-2013 destinate finantarii proiectelor de dezvoltare a spatiului rural, agriculturii si a industriei alimentare. Vreau sa subliniez inca o data ca banii nu vin pur si simplu, trebuie facute proiecte”, a afirmat premierul Tariceanu.

ªeful Executivului a atras atentia asupra faptului ca problemele din agricultura nu pot fi rezolvate intr-un timp foarte scurt: „ªtiu ca nivelul de asteptare este mare, dar nu putem sa facem intr-un an ceea ce s-a distrus sau nu s-a facut timp de 17 ani. Daca vreti ca intr-un an sa rezolvam toate problemele agriculturii romanesti, va garantez ca cu toate resursele pe care le-am avea si le-am orienta numai spre agricultura, nu o sa putem acest lucru”, a spus primul-ministru.

„Vrem sa va ajutam si vrem sa ajutam fermierii, pentru a nu-si abandona terenurile, vrem sa-i ajutam pentru a folosi metode de productie agricola compatibile cu mediul. Fondurile de la UE vor avea darul sa ajute la dezvoltarea activitatilor de mestesuguri si artizanat, la crearea si dezvoltarea de microintreprinderi, dezvoltarea turismului, agroturismului. ªi sunt convins ca, cu subventiile pe care le dam noi, cu fondurile care vin de la UE, cu programele pe care le avem pentru modernizarea agriculturii, vom reusi, intr-un termen pe care, v-am spus, nu il vad la orizontul a doi-trei ani. Dupa doi-trei ani o sa incepem sa vedem primele rezultate consistente, dar vom reusi sa facem intr-adevar o agricultura moderna, care sa nu se mai bazeze pe ferma de subzistenta, ci sa se bazeze pe ferma agricola care produce pentru piata si il ajuta pe producatorul respectiv nu numai sa supravietuiasca de la an la an, ci progresiv, sa faca un profit, sa aiba o viata mai buna, adica sa traiasca ca omeneste, din ceea ce produce si sigur, sa aiba satisfactia muncii si a activitatii lui profesionale. impreuna am convingerea ca vom reusi. Separat, nici dumneavoastra, nici noi nu vom putea face mare lucru.” a mai adaugat primul-ministru.

La reuniunea de la Institutul National de Cercetare - Dezvoltare Agricola Fundulea au fost prezenti reprezentanti ai Academiei de Studii Agricole si Silvice, ai institutelor de cercetare, precum si ai companiilor private din domeniul agricol, prefecti ai unor judete afectate de seceta, reprezentanti ai Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Durabile.

Guvernul Romaniei

Vizualizări: 83