Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Comisia Europeana a aprobat gestionarea descentralizata a programului PHARE in Romania

Comisia Europeana a emis, decizia de trecere la Sistemul Extins de Implementare Descentralizata (EDIS) in activitatea de gestionare a fondurilor PHARE, ca urmare a progreselor inregistrate de autoritatile romane in domeniul imbunatatirii sistemelor de management si control aferente programului PHARE.
Decizia vine in completarea celei emise de Comisia Europeana in data de 28 iunie a.c. pentru programul ISPA.
„Romania este prima tara candidata care obtine acreditarea EDIS pentru programele ISPA si PHARE, inaintea aderarii la structurile UE, ceea ce denota cresterea increderii Comisiei Europene in sistemele si procedurile elaborate de autoritatile romane, precum si in capacitatea acestora de a gestiona independent asistenta financiara nerambursabila, prin aceasta referindu-ne atat la fondurile de pre-aderare, cat si la cele structurale si de coeziune, de care Romania va beneficia dupa aderare”, spune Alice Bitu, secretar de stat in Ministerul Finantelor Publice.

Sistemul Extins de Implementare Descentralizata a programelor PHARE si ISPA reprezinta, in esenta, transferul functiei de control ex-ante al selectiei proiectelor, al licitatiilor si al contractarii, de la Comisia Europeana la statele candidate.
Procesul de pregatire in vederea trecerii la EDIS a presupus un efort indelungat din partea autoritatilor romane responsabile de gestionarea programelor PHARE si ISPA, monitorizat permanent de reprezentantii Comisiei Europene prin intermediul misiunilor de audit efectuate de acestia.

Au fost intreprinse masuri pentru dezvoltarea cadrului legislativ si procedural referitor la sistemele de management si control ale fondurilor PHARE si ISPA, precum si a capacitatii administrative pentru gestionarea fondurilor de pre-aderare.
Emiterea deciziei de acreditare EDIS in cadrul programului PHARE, marcheaza un moment important, avand in vedere ca incepand de astazi, structurile nationale vor gestiona intreaga asistenta financiara de pre-aderare oferita prin programele PHARE, ISPA si SAPARD in sistem descentralizat extins.

„Trecerea la EDIS presupune cresterea responsabilitatii autoritatilor romane pentru modul de gestionare a fondurilor comunitare, si totodata, poate conduce la imbunatatirea nivelului de absorbtie a fondurilor comunitare, prin eliminarea timpului acordat initial pentru verificarile si aprobarile Delegatiei Comisiei Europene”, afirma Alice Bitu.

in conditiile exercitarii unui management financiar eficient, odata cu aplicarea noului sistem de gestionare a fondurilor europene, autoritatile romane vor putea inregistra o crestere a ritmului de contractare a fondurilor ISPA si PHARE. Aceasta va determina, implicit, accelerarea procesului de imbunatatire a infrastructurii de mediu si transport, cresterea investitiilor in domeniul coeziunii economice si sociale - domenii principale finantate prin aceste programe.
Sursa: Ministerul Finantelor Publice, www.mfinante.ro

Vizualizări: 178