Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Ministrul Dan Motreanu a semnat acreditarea provizorie a celor doua agentii de plati

Acreditarea Agentiei de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP) si Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) - si a organismului coordonator al acestora. este o conditie obligatorie pentru ca Romania sa inceapa procedura de utilizare a banilor UE pentru agricultura si dezvoltare rurala. Aceasta procedura este valabila pentru toate statele membre ale Uniunii Europene si a fost adoptata de Comisia Europeana pentru a garanta alocarea corecta a fondurilor pentru agricultura si dezvoltare rurala care, in cazul Romaniei, numai pentru anul 2007, se situeaza la o valoare de 1,2 miliarde de euro.

Decizia de acreditare a fost emisa in baza raportului elaborat de catre Autoritatea Competenta pentru Acreditarea Agentiilor de Plati si sustinut de un audit extern realizat de firma PricewaterhouseCoopers Audit Srl, in urma analizei respectarii tuturor criteriilor de acreditare prevazute in Regulamentul CE 885/2006. Autoritatea Competenta pentru Acreditarea Agentiilor de Plati este un organism care functioneaza in subordinea directa a ministrului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale, statuat in baza RCE 885/2006 si are rolul de a urmari respectarea in permanenta a criteriilor de acreditare de catre cele doua agentii si a organismului coordonator.

Acreditarea provizorie a celor doua agentii de plati si a organismului coordonator al acestora a respectat angajamentul luat de autoritatile romane in fata Comisiei Europene, de a finaliza procesul pana la data de 15 decembrie. Autoritatea competenta urmeaza sa comunice in perioada imediat urmatoare actul de acreditare Comisiei Europene.

Acreditarea provizorie a fost acordata, conform regulamentului CE 885/2006, insotita de un Plan de instructiuni care vizeaza remedierea deficientelor constatate in urma procesului de audit. Acest plan prevede, prioritar, masurile care mai trebuie indeplinite pana la 1 martie 2007 de catre APDRP si APIA, urmand ca in cursul lunii martie sa se procedeze la un nou audit al acestor institutii.

APDRP este institutia care, dupa aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va indeplini functia de plata pentru proiectele de investitii, finantate din Fondul European pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala si din Fondul European de Pescuit. De asemenea, Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala va finaliza, in paralel, platile pentru proiectele SAPARD contractate.
APIA va derula masurile de sprijin finantate din Fondul European pentru Garantare in Agricultura.

Subventiile se acorda sub forma de plati directe la hectar, gestionate prin Sistemul Integrat de Administrare si Control, precum si in cadrul masurilor de piata prevazute de Politica Agricola Comuna. Astfel, alaturi de subventiile la hectar Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura administreaza sistemul de certificate de export-import si garantii pentru importul si exportul produselor agricole, elaboreaza si implementeaza procedurile privind aplicarea sistemului de interventie pe piata pentru produsele agricole.

Sursa: Biroul de Presa al Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale

Vizualizări: 230