Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Proiectul „Comuna, promotor al dezvoltarii spiritului antreprenorial in mediul rural”: Un nou inceput pentru oamenii cu initiativa

„2011 a fost un an interesant, plin de provocari si satisfactii si mai ales am redescoperit conceptul de «invatare pe tot parcursul vietii». De mai bine de 10 ani am mica mea afacere: ofer consultanta tehnica pentru un grup de firme straine (activitate care se desfasoara cu ajutorul internetului).  Selectarea pentru a deveni mentor formator in cadrul proiectului «Comuna, promotor al spiritului antreprenorial in mediul rural» a insemnat un nou inceput profesional si existential.

In acest an, de cand m-am «despartit de capitala» pe langa o gradina splendida cu flori, am reusit sa devin formator pentru cursurile de antreprenoriat in cadrul proiectului si sa ma implic in calitate de consultant si formator si in alte proiecte. Am intalnit oameni speciali de la care am avut de invatat: conducerea si echipa de implementare a Asociatiei Comunelor din Romania, trainerii de la Structural Consulting Group, colegii mei mentori formatori din toata tara si nu in ultimul rand participantii la cursurile de antreprenoriat. Acestia, multi dintre ei someri, au dovedit ca merita sa o iei de la capat, sunt oameni cu preocupari de exceptie: pe George l-am ascultat sustinand timp de doua ore un concert, iar Mihai - pe langa o mica afacere cu plante medicinale - picteaza si sculpteaza icoane pe lemn si sticla . In plus, este si un ghid montan cum nu am mai intalnit pana acum. Iar descrierile pot continua.”


Aurelia Catrina, in varsta de 52 de ani, este unul dintre cei 42 de mentori formatori pregatiti in cadrul proiectului „Comuna, promotor al dezvoltarii spiritului antreprenorial in mediul rural”, proiect co-finantat din Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013 POSDRU/83/5.2/S/58447 si implementat de Asociatia Comunelor din Romania (www.acor.ro ), in parteneriat cu Structural Consulting™ Group (www.fonduri-structurale.ro).


Proiectul cu o durata de 30 de luni a debutat la 1 iulie 2010 si are ca obiectiv dezvoltarea unui sistem national, unitar, integrat, functional si sustenabil de formare profesionala continua si suport comunitar in antreprenoriat pentru managerii, angajatii si somerii din mediul rural.

Reteaua nationala de mentori-formatori, persoane cu experienta antreprenoriala, care au dobandit competente de formatori in cadrul proiectului au demarat la jumatatea lunii mai 2011, asistati de expertii formatori ai partenerului Structural Consulting™ Group instruirea somerilor, angajatilor si managerilor recrutati si selectati din mediul rural pentru dezvoltarea de competente antreprenoriale.

Dupa un an si jumatate de implementare, partenerii anunta rezultate intermediare importante, de impact national si vizibile la nivelul comunelor din Romania:

  • retea nationala functionala formata din 42 de mentori formatori,
  • 106 promotori de dezvoltare comunitara activi in 40 de judete,
  • 7 retele regionale pentru promovarea de oportunitati antreprenoriale in mediul rural,
  • peste 340 de persoane (someri, manageri si angajati din mediul rural) din 36 de judete instruite in domeniul antreprenoriatului, care au capatat experienta practica in dezvoltarea de planuri de afaceri.

„Oamenii capata cunostinte si invata cum sa isi dezvolte o afacere, cum sa isi administreze banii, care sunt sursele de finantare la care pot apela. Mai mult decat atat, proiectul aduce plus valoare prin conexiunile pe care le creeaza la nivelul satelor si comunelor din Romania. Toata comunitatea este implicata, pentru ca ne adresam, deopotriva, somerilor, managerilor si angajatilor. Acestia se intalnesc la cursuri, intr-un mediu care deschide oportunitati de dezvoltare si parteneriat pentru toti, interactioneaza si fac planuri de afaceri impreuna. Autoritatile ne sprijina cu promovarea si ne sunt parteneri in dezvoltarea centrelor de informare. Actionam in mediul rural la nivelul intregii tari si ne bucura sa avem confirmarea faptului ca in mediul rural exista oameni cu initiativa, dispusi sa munceasca si sa invete pentru a-si dezvolta o afacere proprie.”
a declarat dl. Emil Draghici, presedintele ACoR.

In anul 2012, mentorii formatori sustinuti de echipa de proiect vor continua sesiunile de formare dedicate dezvoltarii competentelor antreprenoriale si management de proiect. In plus, autorii a peste 20 de planuri de afaceri dezvoltate in cadrul proiectului vor beneficia de asistenta si consultanta din partea expertilor din echipa de proiect pentru realizarea unor proiecte finantabile.

Pentru informatii suplimentare:
Persoana de contact
Adrian Miroiu-Lamba
Manager proiect
Asociatia Comunelor din Romania (ACoR)
E-mail: adrian.ml@acor.ro
Tel/Fax: 021 311 9969
Web: www.procomune.ro / www.acor.ro

Vizualizări: 185