Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Programul statistic european 2013 – 2017: Statistici de calitate, eficiente si furnizate la timp pentru a sprijini politicile europene

Statisticile de calitate sunt esentiale pentru luarea de decizii bazate pe dovezi si implementarea adecvata a politicilor UE. De asemenea, ele joaca un rol important in a-i ajuta pe cetateni sa inteleaga UE si sa se implice in procesul democratic”, a declarat Algirdas Šemeta, comisarul responsabil de Eurostat.

 

Pentru a asigura statistici fiabile, comparabile si eficiente in anii urmatori, Comisia a adoptat astazi o propunere pentru Programul statistic european 2013 – 2017. Cu un buget de 299,4 milioane EUR, programul se va derula timp de 5 ani, incepand de la 1 ianuarie 2013. Sistemul Statistic European (Eurostat si institutele naționale de statistica) va fi responsabil cu implementarea programului multianual in conformitate cu Codul de bune practici al statisticilor europene, precum si cu respectarea principiilor de independenta, integritate si responsabilitate. O mare parte din buget va fi alocata statelor membre pentru a sprijini implementarea programului la nivel national.

 

Programul statistic european stabileste trei obiective generale pentru perioada 2013 – 2017, si anume:

  • sa furnizeze statistici de inalta calitate pentru o mai buna elaborare, monitorizare si evaluare a politicilor UE;
  • sa implementeze metode mai eficiente de a elabora statistici europene;
  • sa consolideze rolul de lider al Sistemului Statistic European in statisticile oficiale din intreaga lume.

 

Programul detaliaza aceste obiective generale in mai multe obiective specifice, cu explicatii privind modul in care vor fi implementate. In fiecare an se va intocmi un program anual de lucru, cu actiuni concrete pentru a atinge aceste obiective. Nevoia de informatii trebuie evaluata in contextul resurselor disponibile si al sarcinii impuse intreprinderilor si cetatenilor de a raspunde la chestionarele si anchetele necesare pentru realizarea statisticilor. Prin urmare, Programul statistic european subliniaza anumite domenii carora li se va acorda atentie prioritara. Acestea se inscriu printre prioritatile cu sfera mai ampla ale UE, precum Strategia Europa 2020, consolidarea guvernantei economice, combaterea schimbarilor climatice, cresterea economica si coeziunea sociala, Europa cetatenilor si globalizarea.

 

Desi procesul decizional al UE va influenta intr-o mare masura activitatea Sistemului Statistic European in urmatorii ani, orice statistici elaborate in cadrul noului program vor fi puse in mod egal la dispozitia altor factori de decizie, a cercetatorilor, a intreprinderilor si a cetatenilor europeni deopotriva.

 

Context
Sistemul Statistic European (SSE) s-a confruntat cu o serie de provocari in ultimii ani. Cererea de statistici de inalta calitate, din ce in ce mai complexe si furnizate in timp util este in crestere, iar resursele disponibile pentru a elabora si difuza aceste statistici au devenit mai limitate. SSE trebuie sa dea dovada de eficienta si flexibilitate sporite pentru a raspunde acestor provocari si pentru a contribui la elaborarea si implementarea cu succes a politicilor UE. Aceste provocari au fost abordate in Comunicarea Comisiei privind metoda de elaborare a statisticilor UE si strategia SSE pentru punerea ei in practica. Punerea in aplicare a comunicarii si a strategiei constituie elementul central al Programului statistic european.

 

Programul statistic european incepe in 2013, deoarece va continua programul actual care se incheie in 2012. In conformitate cu normele actuale, Programul statistic european nu poate depasi o perioada de cinci ani si se va incheia, asadar, in 2018.

 

Etapele urmatoare
Proiectul de regulament va fi discutat in cadrul Consiliului si al Parlamentului European, in vederea adoptarii pana la sfarsitul anului 2012, astfel incat noul program sa poata incepe la 1 ianuarie 2013. Negocierile privind cadrul financiar multianual pentru intregul buget al UE vor continua in paralel (MEMO/11/468).

 

Sursa: Comisia Europeana

Vizualizări: 167