Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Se pregateste o noua linie de finantare in cadrul POR!

Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului va folosi bani europeni pentru reabilitarea termica a cladirilor de locuit.

Astfel, in prima parte a anului viitor, MDRT va prezenta o noua schema de finantare a lucrarilor de crestere a eficientei energetice prin fonduri europene nerambursabile. Schema de finantare va fi inclusa in Programul Operational Regional 2007-2013, prin Axa Prioritara 1 – Sprijinirea dezvoltarii durabile a oraselor. Pentru structurarea acesteia, MDRT colaboreaza cu Comisia Europeana – DG REGIO, ACIS, reprezentantii JASPERS – Banca Europeana de Investitii, ADI - poli de crestere.

“Dupa cum ne-am angajat inca din primavara, suntem in discutii avansate cu reprezentantii Comisiei Europene, pentru a permite utilizarea fondurilor din POR si pentru lucrari de crestere a eficientei energetice. Comisia Europeana sustine initiativa noastra, iar, in prezent, lucram la punerea in practica a acestei initiative. Dorim sa facem lucrari complexe de crestere a eficientei energetice a locuintelor si nu sa ne rezumam la o simpla anvelopare. Beneficiarii vor fi autoritatile publice locale in parteneriat cu asociatiile de proprietari. Vrem ca fondurile sa fie disponibile pentru intreg mediul urban. De asemenea, vrem sa co-interesam beneficiarii in acest demers, de aceea si ei vor trebui sa vina cu o parte de co-finantare, pe care in prezent o discutam. Prioritate la lucrari vor avea blocurile de locuinte construite in perioada 1950-1990 si care, in prezent, au pierderi energetice si costuri mari de intretinere”, a declarat Razvan Murgeanu, secretar de stat in cadrul MDRT.

MDRT va pune bazele acestei activitati, urmand ca ea sa fie continuata si extinsa si in perioada 2014-2020. Pentru finantarea lucrarilor de reabilitare termica prin fonduri europene, in prezent sunt discutate modificarile care trebuie operate in interiorul programului, precum si aspectele de natura tehnica, care sa permita realizarea acelor activitati astfel incat sa raspunda cerintelor europene in materie.

Sursa: MDRT

Vizualizări: 137