Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Din 2014, tinerii fermieri vor beneficia de mai mult sprijin in cadrul Politicii Agricole Comune

La numai 2 zile dupa ce Comisia Europeana a propus spre dezbatere noua reforma agricola, comisarul european pentru agricultura si dezvoltare rurala, Dacian Ciolos si ministrul agriculturii si dezvoltarii rurale, Valeriu Tabara s-au intalnit vineri, 14 octombrie, in cadrul conferintei „MediafaxTalks about Agriculture” pentru a prezenta principalele noutati de la nivel european si, totodata, posibilitatile de dezvoltare ale Romaniei in domeniul agriculturii.

Unul dintre aspectele de interes pentru Romania, discutate la eveniment, a fost cel legat de mentinerea sistemului de finantare directa cu mentiunea ca se vor plafona „cu mare grija” subventiile pentru fermele mari din nevoia de transparentizare a fondurilor europene. In acelasi timp, se va introduce plata la hectar cu 25% mai mare mare pentru tinerii fermieri in primii 5 ani de activitate, dincolo de prima de instalare care se mentine si pentru urmatoarea perioada financiara. De asemenea, fermele mici vor beneficia de o subventie fixa anuala cuprinsa intre 500 si 1000 de euro, insa comisarul european, Dacian Ciolos, a precizat ca vor putea intra in aceasta categorie doar fermele infiintate pana in 2014, evitand astfel divizarea firmelor mari “motivate” de prima anuala acordata.

Agricultura rationala si dezvoltarea „agriculturii cunoasterii” pentru perioada 2014 - 2020

Un element de noutate introdus prin reforma PAC se refera la cooperarea intre productia agricola - prelucrarea agroalimentara - cercetarea si inovarea pentru a rezolva in acest mod problemele legate de productivitate. Astfel, aproximativ 4,5 mld. euro din bugetul cercetarii si inovarii vor fi destinate cercetarii agricole agroalimentare. In acest sens, Ciolos a declarat ca „nu este suficient sa finantam programe de cercetare si sa ramana dosare prin tot felul de sertare sau doar articole publicate in unele reviste, trebuie dus rezultatul cercetarii in productie”.

De asemenea, gestionarea rationala a resurselor naturale este in interesul agricultorilor pe termen lung si mediu de aceea, comisarul prefera ca „aceasta sustinere financiara legata de anumite aspecte de mediu sa fie in PAC, decat sa se ia banii respectivi din PAC si sa fie dati prin alte canale ale unor altor politici de mediu, de lupta contra schimbarilor climatice, s.a.m.d.”

Conform celor spuse de Ciolos, volatilatatea actuala a preturilor i-a determinat pe oficialii europeni sa includa pentru perioada 2014- 2020 posibilitatea constituirii unor fonduri mutuale de asigurare, fonduri ce vor completate in eventualitatea utilizarii lor si de finantare europeana.

Flexibilitatea statelor membre este un alt punct cheie pentru perioada 2014- 2020 , acestea avand posibilitatea sa introduca in cadrul unui program, subprograme cu un buget separat pentru sectiuni pe care le considera de prioritizat deoarece, asa cum sustine Ciolos, „atingerea obiectivelor europene nu se poate face daca nu punem in valoare resursele pe care fiecare stat membru si fiecare regiune le are”.

Valeriu Tabara: „Nici o portiune din aceasta tara nu este mai putin importanta decat cealalta”

Valeriu Tabara a expus, in cadrul conferintei principalele obiective nationale in domeniul agriculturii ca urmare a refomarii Politici Agricole Comune la nivel european, punand accent pe necesitatea valorificarii intregului potential al tarii, ceea ce insemna un sprijin sporit acordat acelor regiuni ce nu au fost exploatate pana in prezent. Mai mult, acesta a precizat ca este nevoie de responsabilitate, continuitate si durabilitate in masuri, laudand in acest sens initiativele fostului ministru si recunoscand ca in acest an „a cules roadele” predecesorului sau. Printre obiectivele nationale in domeniu agriculturii se numara:

  • cresterea importului de produse alimentare
  • mentinerea securitatii alimentare nationale
  • dezvoltarea agriculturii zootehnhnice
  • prelucrarea plantelor tehnice in Romania
  • prioritizarea constructiilor de silozuri
  • pastrarea pietei funciare

Discutiile legate de reforma Politicii Agricole Comune, dar si cele legate de oportunitatile si provocarile pe care aceasta le ofera Romaniei sunt inca in faza incipienta, urmand ca in urmatorul an sa se intensifice negocierele dintre statele membre. „Important este sa existe la sfarsit o PAC credibila, care sa dea incredere contribuabilului european ca agricultura in UE trebuie sustinuta pentru interesul general, pentru interesul comun”, a concluzionat comisarul european, Dacian Ciolos.

Iustina Sacalus,
www.fonduri-structurale.ro

Vizualizări: 113