Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

MDLPL a redactat un scurt Ghid practic pentru accesarea fondurilor structurale

Ministrul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor dl. Laszlo Borbely a sustinut marti, 5 iunie 2007 o conferinta de presa , in cadrul careia a abordat teme axate pe Programul Operational Regional care va avea o finantare de 3,72 de milioane de Euro in perioada 2007 - 2013.

“Pana la aprobarea Programului Operational Regional, care se preconizeaza a se intampla la sfarsitul lunii iunie, trebuie sa constituim Comitetul de Monitorizare al POR si Comitetul Regional de Evaluare Strategica si Corelare (CRESC). Pentru aceste doua comitete vor fi promovate doua hotarari de guvern. in acest sens, am organizat astazi o intalnire cu reprezentantii agentiilor de dezvoltare regionala si cu cei ai consiliilor judetene care vor avea un rol important in accesarea fondurilor alocate Programului Operational Regional”, a declarat ministrul Laszlo Borbely.

Ministrul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor a precizat ca in acest moment exista un portofoliu de proiecte din rezerva PHARE care pot intra pentru finantare pe fonduri structurale. Dintre acestea, 13 proiecte, in valoare de 189 milioane Euro, au atat studiul de fezabilitate cat si proiectul tehnic pregatit si pot fi contractate in octombrie 2007. Alte 47 de proiecte, in valoare de 777 milioane Euro, care au studiul de fezabilitate, iar proiectul tehnic este in diverse stadii de pregatire, pot fi contractate in noiembrie-decembrie 2007. Aceste proiecte pot fi contractate in functie de obtinerea avizelor necesare, inclusiv de pregatirea cererii de finantare.

“Pentru acest an vom primi un avans de 70 de milioane de Euro la care se adauga 15% din valoare proiectelor pe care vom reusi sa le contractam. Sper sa reusim pana la sfarsitul acestui an contractarea unor proiecte in valoare de 400 milioane de Euro“, a precizat ministrul Laszlo Borbely care a adaugat ca, pentru a veni in intampinarea potentialilor beneficiari care au nevoie de informatii utile referitoare la Programul Operational Regional, Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor a redactat un material de informare , Programul Operational Regional- Scurt Ghid Practic.

in ghid exista informatii referitoare la: care sunt solicitantii eligibili pentru finantare in cadrul POR, care sunt activitatile eligibile in cadrul POR, pregatirea unei aplicatii pentru solicitarea de finantare prin POR, care sunt pasii principali in procesul de evaluare si selectie, obligatiile beneficiarului dupa aprobarea cererii de finantare, institutiile /structurile implicate in managementul POR, Programele Operationale elaborate de Romania pentru accesarea fondurilor disponibile prin instrumentele structurale.
Ghidul este disponibil la Centrul de Informare aflat in incinta MDLPL si va fi distribuit in cadrul sesiunilor de instruire pe care le organizeaza ministerul. Deasemenea, ghidul va ajunge la agentiile de dezvoltare regionala si la autoritatile locale.

Sursa: Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor

Vizualizări: 166