Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Romania ar putea primi 16, 7 milioane euro de la CE pentru imbunatatirea securitatii la granite

Comisia Europeana a propus, pe 5 august, alocarea in anul 2012, pentru statele membre UE si cele asociate, a unei sume de aproximativ 370 milioane euro, in scopul imbunatatirii sistemului de securitate la granitele externe ale Uniunii.

Din aceasta suma, 322 milioane euro vor fi destinati programelor nationale, 22 milioane pentru actiuni transfrontaliere si in interesul UE, 10 milioane pentru actiuni specifice in zonele de granita, iar 16 milioane vor finanta schema de tranzit speciala pentru cetatenii rusi care calatoresc in Kaliningrad prin Lituania.

Banii vor fi alocati din Fondul pentru Frontierele Externe, iar cuantumul sumelor este decis de Comisia Europeana dupa o evaluare a gradului de risc la diferitele frontiere externe ale UE.

Suma atribuita Romaniei este de 16,7 milioane euro. Cei mai multi bani sunt alocati statelor afectate de un aflux masiv de imigranti ca urmare a evenimentelor recente care s-au petrecut in zona Marii Mediterane (Italia - 52,7 milioane euro, Spaniei - 48,1).

De asemenea, Malta, Cipru, Grecia si Franta vor beneficia de o marire substantiala a sumelor alocate. Islanda (100.500 euro) si Luxemburg (131.206 euro) au primit cele mai mici sume.

Cu sprijinul sumelor provenite din fondul amintit, statele membre isi pot achizitiona echipamente si mijloace de transport pentru controlul frontierelor, pot dezvolta sisteme IT sau pot pregati politisti de frontiera si personal consular.

Pentru anul 2012 Comisia a identificat mai multe directii de investitii sprijinite prin Fondul pentru Frontierele Externe. Este vorba de o serie de investitii la nivelurile nationale pentru Sistemul Informatic Schengen II (SIS II) si pentru Sistemul Informational de Vize (VIS). O alta directie de investitii pentru 2012 o constituie realizarea unor centre de coordonare nationala in cadrul proiectului EUROSUR - Sistemul European de Supraveghere a Frontierelor. Totodata, cooperarea consulara intre statele membre in problema vizelor va fi stimulata si ea prin investitii din cadrul fondului mentionat.

De precizat ca in anul 2011, suma alocata de Comisie a fost semnificativ mai redusa, de doar 268,7 milioane euro.

Cristina Pojoga,
www.fonduri-structurale.ro

Sursa: www.dae.gov.ro

Vizualizări: 91