Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Primul ministru promite fluidizarea procesului de infiintare a firmelor

In cadrul conferintei de lansare a Cartei Albe a IMM-urilor din Romania, ce a avut loc saptamana trecuta, presedintele Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii(CNIPMMR), Ovidiu Nicolescu, a inaintat propuneri pentru dezvoltarea sectorului intreprinderilor mici si mijlocii si imbunatatirea accesului la instrumentele structurale. Profitand de prezenta primului ministru Emil Boc si a ministrului de Finante, Gheorghe Ialomitianu, Nicolescu a propus autoritatilor:

  • reducerea cu 5% a cuantumului contributiilor sociale;
  • implementarea unui nou sistem de evaluare si motivare a personalului din structurile direct implicate in gestionarea fondurilor europene;
  • cresterea garantiilor guvernamentale pentru obtinerea de credite;
  • infiintarea unor linii speciale de finantare pentru ONG-uri si patronate;
  • luarea de masuri vizibile pentru reducerea termenelor de plata;
  • crearea unui “task-force” cu atributii in dimensionarea instrumentelor structurale in contextul perioadei financiare 2014-2020.

In replica, prim-ministrul a declarat ca pe agenda sa imediata se afla implementarea unor masuri care sa reduca numarul de zile necesare pentru infiintarea unei firme, de la media de 10 zile, cat este in prezent, la 3 zile, conform reglementarilor europene.

Carta Alba a IMM-urilor 2011

Carta Alba a IMM-urilor din Romania 2011, aflata la a noua editie, este un proiect al Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii(CNIPMMR) in colaborare cu Agentia pentru Implementarea Proiectelor si Programelor pentru IMM-uri(AIPPIMM).

Documentul reprezinta un studiu aprofundat al situatiei IMM-urilor romanesti la ora actuala, reliefand aspecte semnificative privind mediul de afaceri in general, dar si probleme punctuale referitoare la impactul crizei economice si absorbtia fondurilor structurale.

Lucrarea reliefeaza faptul ca 24,22% dintre antreprenorii chestionati sunt de parere ca, dintre factorii generati de integrarea europeana, accesul la finantarea comunitara are cel mai amplu impact pozitiv asupra sectorului de IMM-uri din tara noastra, actionand ca un adevarat punct de sprijin pentru toate firmele, dar, in mod special, pentru firmele din regiunea Nord-Est(41,28% dintre respondenti considera esentiala aceasta forma de asistenta).

Din pacate, se remarca faptul ca, in continuare, birocratia excesiva si instabilitatea reglementarilor(in 59,18% din cazuri), alaturi de insuficienta fondurilor pentru asigurarea cofinantarii (38,43% din cazuri), constituie principalele obstacole intampinate de IMM-uri in accesarea fondurilor europene.

In plus, 35,59% dintre respondenti sunt de parere ca nu exista informatii suficiente cu privire la oportunitatile de finantare, iar 15,52% nu au incredere in firmele de consultanta.

Raluca Preluca,
www.fonduri-structurale.ro

Vizualizări: 119