Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Dacian Ciolos: „Crearea unui minister al fondurilor europene nu trebuie considerata «solutia magica»”

Se pare ca rezultatele modeste inregistrate pana in prezent de Romania in absorbtia de fonduri europene nu au influentat CE in elaborarea propunerii de buget al UE si in alocarea de fonduri tarii noastre pentru perioada bugetara urmatoare. Conform comisarului european pentru agricultura si dezvoltare rurala, Dacian Ciolos, in perioada 2014-2020, Romania va fi un beneficiar net in crestere al fondurilor atat pe Politica de Coeziune, cat si pe Politica Agricola Comuna”. Totusi, acesta nu exclude posibilitatea ca, in urma negocierilor din cadrul Parlamentului European si Consiliului de Ministri, acest lucru sa se schimbe.

„Propunerea Comisiei asa cum e facuta in momentul de fata avantajeaza printre altele si Romania care ar putea avea o alocare financiara mai mare decat in perioada actuala. Dar nu exclud discutii la nivel politic in Consiliu cel putin, probabil ca si in Parlament, in care sa existe tentatia din partea unora sau altora sa faca legatura intre nivelul ratei de absorbtie si alocarile financiare pentru perioada urmatoare”, a declarat Dacian Ciolos, miercuri, in cadrul unei conferinte de presa.

De aceea, in opinia comisarului european, este important ca Romania sa demonstreze ca are nevoie de acesti bani si ca este in stare sa ii cheltuiasca.

Referindu-se la recentele probleme din sistemul absorbtiei fondurilor europene (suspendarea platilor pe Axa 2 – infrastructura rutiera a POR), Ciolos a insistat asupra faptului ca este necesar ca, pana in august, autoritatile romane sa prezinte Comisiei masurile propuse, prin care sa arate ca pot „lua taurul de coarne” si ca pot readuce procesul absorbtiei pe drumul cel bun.

Referitor la una dintre masurile discutate in ultima perioada, aceea a crearii unui minister al fondurilor europene, comisarul european a declarat ca CE agreeaza aceasta idee, insa a atras atentia ca ea nu poate fi considerata „solutia magica”. „Un minister in plus sau in minus nu rezolva problemele de sistem”, a adaugat acesta, insistand asupra faptului ca este nevoie de vointa, responsabilitate si convingere din partea structurilor politice si administrative care gestioneaza fondurile europene in Romania, simpla creare de legi si ministere noi nefiind suficienta.

In opinia comisarului, existenta unui astfel de minister se justifica in contextul in care de multe ori aceeasi problema sau acelasi tip de blocaj poate aparea pe mai multe programe operationale, probleme si blocaje care ar fi mai usor rezolvate daca ar exista in Guvern o persoana cu greutate politica care sa propuna si sa ia masurile necesare la nivel orizontal, intr-o abordare de ansamblu. Ministrii de sector ar ramane in continuare responsabili de orientarea strategica a fondurilor pe domeniile lor specifice si de urmarirea executiei acestora, noul minister fiind doar un integrator al aspectelor comune tuturor programelor operationale.

Cristina Pojoga,
www.fonduri-structurale.ro

Vizualizări: 95