Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

POS Mediu are, pana in prezent, 222 de contracte de finantare semnate

Ministrul Mediului si Padurilor László Borbély a sustinut marti, 5 iulie, o conferinta de presa ce a avut ca tema prezentarea situatiei investitiilor si a stadiului principalelor programe ale Ministerului Mediului si Padurilor la acest moment.

Fata de graficul convenit cu Uniunea Europeana, am atins un procent de 133% in ceea ce priveste aprobarea proiectelor, si de 122% in privinta semnarii contractelor pentru perioada 2007- 2011. Aceasta perioada este cea mai grea pentru ca, in functie de procesul de implementare, se va realiza si bugetul pentru perioada 2014-2020. In ceea ce priveste bugetul Ministerului Mediului si Padurilor, in 2011, pentru investitii a fost alocata suma de 1,050 miliarde lei. Din aceasta suma, in semestrul I au fost alocate 570 milioane de lei, din care au fost 97 % din fondurile de la bugetul de stat. ANAR, ROMSILVA si Programele multianuale prioritare de mediu si gospodarirea apelor au utilizat integral sumele alocate pentru semestrul I. Referitor la POS MEDIU, pana in acest moment sunt 222 de proiecte aprobate, in valoare totala de 5.747.251.490 euro, ceea ce reprezinta un procent de 133% fata de tintele propuse pentru perioada 2007-2011. Pentru 202 proiecte avem deja semnate contractele, ceea ce reprezinta 122% fata de tinta propusa pentru 2007-2011“, a declarat ministrul Mediului si Padurilor.

Cu toate acestea, László Borbély a mentionat ca nu este multumit de absorbtia fondurilor europene si, pentru imbunatatirea procesului, au fost luate masuri legislative, s-au inasprit conditiile pentru prefinantare si s-a luat in calcul simplificarea unor proceduri. „Din punct de vedere al absorbtiei fondurilor pe primele 5 luni din acest an, POS Mediu se afla pe locul 3 dupa POR si POS DRU”, a subliniat László Borbély.

La nivelul Guvernului a fost aprobat un Plan de Masuri Prioritare pentru consolidarea capacitatii de absorbtie a fondurilor structurale si de coeziune. “Fata de tintele propuse in cadrul acestui Plan pentru perioada ianuarie –iunie 2011, in privinta semnarii contractelor, gradul de realizare este de 267%, iar in privinta platilor catre beneficiari, de 84%“, a declarat ministrul László Borbély.
Sursa: www.mmediu.ro

Vizualizări: 96