Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

MDLPL lanseaza apelul pentru idei de proiecte in cadrul Programului Operational Comun ENPI CBC Romania-Ucraina-Moldova 2007-2013

Ministerul Dezvoltarii Lucrarilor Publice si Locuintelor sprijinina potentialii beneficiari din aria eligibila a Programului Operational Comun ENPI CBC Romania-Ucraina-Moldova 2007-2013 in elaborarea cererilor de finantare si identificarea partenerilor. Obiectivul principal este acela de a dezvolta un portofoliu de proiecte valoaroase care sa fie propuse pentru finantare din acest program.

in vederea selectarii acelor idei de proiecte care vor putea primi asistenta pentru a fi dezvoltate, MDLPL a lansat vineri 6 iulie 2007 un apel pentru idei de proiecte, al carui termen limita pentru depunerea aplicatiilor este 24 august a.c. in aceasta prima faza potentialilor beneficiari li se solicita sa furnizeze informatii generale cu privire la proiectul pe care intentioneaza sa il promoveze, si anume: scopul si obiectivele proiectului, modul de desfasurare, bugetul estimativ, personalul necesar pentru implementarea proiectului si calendarul indicativ de implementare. Pe baza acestor informatii se vor selecta cele mai bune propuneri, iar promotorii de proiecte vor primi ulterior sprijin in vederea redactarii unor proiecte de succes.

in acest demers, MDLPL beneficiaza de asistenta Guvernului Federal al Germaniei in cadrul proiectului bilateral privind “intarirea capacitatii de gestionare la nivel central si regional in vederea dezvoltarii portofoliilor de proiecte care vor fi finantate din programul operational comun Romania-Ucraina-Moldova” .

Mentionam ca proiectele care primesc asistenta in cadrul acestui proiect bilateral de cooperare, nu pot fi considerate selectate automat pentru finantare, ci vor fi evaluate in aceleasi conditii ca si celelalte proiecte participante la viitoarele apeluri pentru propuneri de proiecte.


Informatii de background

Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor este Autoritate Comuna de Management pentru Programul Operational Comun Romania-Ucraina-Moldova.

Programul isi propune ca in contextul unor granite sigure, sa stimuleze potentialul de dezvoltare al zonei de frontiera, prin favorizarea contactelor intre parteneri de pe ambele parti ale granitei, in scopul imbunatatirii situatiei economico-sociale si a mediului inconjurator.

Aria eligibila de cooperare:
Romania, judetele: Botosani, Galati, Iasi, Suceava, Tulcea si Vaslui
Ucraina , oblasturile: Odessa si Cernauti
Republica Moldova: intreg teritoriul.

Regiuni adiacente:
Pentru Romania: judetul Braila
Pentru Ucraina: oblasturile Ivano-Frankivska, 10 raioane ale oblastului Khmelnyitska si 12 raioane ale oblastului Thermopilska.

Bugetul estimativ al programului este de 126 Mil Euro (63 Mil Euro -contributia RO din FEDR). Co-finantarea nationala provenita de la cele trei state este stabilita la un nivel de 10% din totalul bugetului UE al programului.

Potentiali beneficiari
Autoritati locale si regionale
ONG-uri,
Asociatii si organizatii reprezentative
Universitati, institute de cercetare, organizatii educationale/de instruire

Implementarea proiectului se face prin acordarea de finantare nerambursabila- granturi, in mod competitiv, in cadrul unor licitatii publice de propuneri de proiecte comune de cooperare transfrontaliera.

in cadrul procesului de selectie se vor avea in vedere urmatoarele criterii minimale:
-existenta unui partener de partea cealalta a granitei*
-capacitate administrativa,
-capacitate tehnica
-capacitate financiara.
*Cel putin un partener trebuie sa fie roman si un partener sa provina din Ucraina si/sau Republica Moldova. Nu se accepta proiecte doar intre parteneri din Ucraina si Republica Moldova. Aplicantul principal (lead partner-ul) si partenerii trebuie sa aiba sediul in aria eligibila a programului.

Prioritatile si masurile programului sunt:

Prioritatea 1 Catre o economie mai competitiva a zonei de frontiera:
Masura 1.1 imbunatatirea productivitatii si competitivitatii in zonele urbane si rurale,
Masura 1.2 Initiative de cooperare in domeniul transportului si retelelor de energie

Prioritatea 2 Mediu si pregatirea pentru situatii de urgenta prin:
Masura 2.1 Rezolvarea in comun a unor aspecte de mediu, inclusiv pregatirea pentru situatii de urgenta
Masura 2.2 Managementul resurselor de apa si al deseurilor,

Prioritatea 3 Promovarea activitatilor people to people prin:
Masura 3.1 Sprijin pentru administratia locala si regionala, pentru societatea civila si comunitati locale
Masura 3.2 Schimburi culturale, sociale si in domeniul educatiei

Prioritatea 4 Asistenta tehnica.
Aceasta prioritate orizontala va asigura eficienta si eficacitatea in utilizarea resurselor, in concordanta cu obiectivele si prioritatile programului.

Sursa: Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor

Vizualizări: 86