Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

CE doreste simplificarea sistemului de impozitare a intreprinderilor

In UE, sistemele de impozitare difera mult de la o tara la alta, ceea ce are un impact negativ asupra intreprinderilor care doresc sa-si extinda activitatea pe piata unica, al carei scop este sa elimine obstacolele din calea liberei circulatii a bunurilor, serviciilor si capitalului.

Comisia Europeana a propus adoptarea unui sistem unic de impozitare pentru intreprinderile care isi desfasoara activitatea in mai multe tari din UE. Aceste intreprinderi ar avea astfel posibilitatea de a completa o declaratie fiscala unica sau "consolidata" pentru toate veniturile obtinute in UE.

Masurile sunt destinate sa sporeasca competitivitatea UE si sa favorizeze cresterea economica si crearea de locuri de munca.

Potrivit Comisiei, noul sistem de impozitare le-ar permite intreprinderilor sa realizeze economii estimate la circa 2 miliarde de euro. In plus, daca aceste masuri ar determina cel putin 5% din intreprinderile mici din UE sa-si extinda activitatea in alte state membre, economiile realizate s-ar cifra la 3 miliarde de euro.

De asemenea, Uniunea Europeana ar deveni o piata mai atractiva pentru intreprinderile straine care doresc sa se instaleze in UE, deoarece si ele ar putea beneficia de aplicarea noilor norme fiscale.

In practica

Nu se vor modifica nivelurile de impozitare aplicabile in UE. Statele membre isi vor mentine propriile cote de impozitare a venitului obtinut de intreprinderi. Pentru calcularea taxelor, intreprinderile ar putea alege intre a utiliza diferitele sisteme nationale de impozitare sau setul unic de reguli.

Sa luam exemplul unei intreprinderi care opereaza in patru tari din UE, care face profit in trei dintre acestea, dar inregistreaza pierderi in cea de-a patra.

Intreprinderea ar putea completa o singura declaratie fiscala, in loc de patru si ar putea calcula un impozit unic: din totalul profiturilor, se scad pierderile si se utilizeaza noile norme fiscale comune pentru a calcula eventualele deduceri si exonerari.

Ulterior, fiecare dintre cele patru tari ar primi impozite pentru o parte din venitul impozitabil, in baza cotelor nationale aplicabile. Formula de calcul este stabilita de noile reguli fiscale.

Propunerea Comisiei trebuie mai intai sa fie inaintata Parlamentului European pentru consultare, iar apoi va fi supusa la vot guvernelor statelor membre.

Pentru mai multe detalii despre sistemul de impozitare a intreprinderilor din UE, click aici

Sursa: Comisia Europeana

Vizualizări: 80