Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Noi surse de venit pentru Fondul de Mediu

Guvernul a adoptat, in sedinta de miercuri, 15 decembrie 2010, o ordonanta de urgenta care modifica si completeaza OUG 196/2005 privind Fondul pentru mediu.

Astfel, a fost introdusa o noua sursa de venit pentru alimentarea Fondului de mediu, si anume penalizarea de 100 de euro pentru fiecare tona de dioxid de carbon echivalent emisa, platita de catre operatorul sau operatorul de aeronave care nu a restituit certificatele de emisii de gaze cu efect de sera corespunzatoare emisiilor generate anul anterior.

De asemenea, ministrul Mediului si Padurilor, Laszlo Borbely, a declarat ca operatorii economici care introduc pe piata nationala ambalaje de desfacere si bunuri ambalate vor plati o contributie de 2 lei/kg pentru diferenta dintre cantitatile de deseuri de ambalaje corespunzatoare obiectivelor de valorificare sau incinerare si cantitatile de deseuri de ambalaje efectiv valorificate sau incinerate.

Ministrul Borbely a anuntat ca a fost completata si lista proiectelor finantate din Fondul de mediu cu Programul de dezvoltare si optimizare a Retelei Nationale de Monitorizare a Calitatii Aerului.

„Sunt peste 140 de asemenea monitoare in toata tara si avem posibilitatea sa finantam functionarea acestor monitoare prin Fondul de Mediu”, a subliniat Laszlo Borbely.

Ministrul Mediului a anuntat ca, tot din Fondul de mediu, va fi finantat, pentru prima data, un program de piste pentru biciclisti si vor continua programele de impaduriri.

„In legatura cu alte programe care apar si in Legea Fondului de Mediu, am alocat pentru prima oara 120 de milioane de lei pentru inchiderea a patru iazuri. Stiti foarte bine ca sunt multe situri contaminate, multe bataluri, iazuri care trebuie inchise si ecologizate si vom aloca si anul viitor o suma importanta, peste 200 de milioane de lei pentru inchiderea unor bataluri care, evident, sunt o sursa de poluare” a precizat ministrul Borbely.

Sursa: www.gov.ro

Vizualizări: 103