Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

In 2010, nivelul rambursarilor in cadrul POR a fost de aproape 6 ori mai mare fata de 2009!

In perioada 10 - 11 noiembrie 2010 a avut loc la Turnu Magurele, judetul Teleorman, cea de-a doua sedinta din acest an a Comitetului de Monitorizare al Programului Operational Regional.

In cadrul intalnirii de lucru s-au discutat aspecte referitoare la stadiul implementarii programului si masuri intreprinse in vederea accelarii acestuia. Raportul de implementare al AM POR a reliefat faptul ca pana in acest moment au fost semnate contracte de finantare pentru jumatate din suma alocata prin POR pentru perioada 2007 - 2013, precum si faptul ca o serie de proiecte au fost deja finalizate.

Programul a intrat in perioada de implementare a proiectelor contractate pentru toate domeniile de interventie ale POR, inclusiv Axa prioritara 1 „Sprijinirea dezvoltarii durabile a oraselor”, ultima axa care a demarat contractarea. Pana in acest moment, prin POR au fost platite 520 milioane de euro catre beneficiari, suma ce plaseaza programul in topul celor mai eficiente programe operationale. In 2010, nivelul rambursarilor din fonduri FEDR este de 5,96 ori mai mare fata de nivelul anului 2009, iar nivelul platilor aferente prefinantarii este de 2,13 mai mare decat in 2009.

De asemenea, in cadrul intalnirii de lucru s-au prezentat detalii legate de implementarea Axei prioritare 1 „Sprijinirea dezvoltariii durabile a oraselor- poli urbani de crestere” si propuneri privind revizuirea Axei 1. In acest sens, membrii CM POR au aprobat modificarea textului Axei prioritare 1 astfel incat activitatile privind infrastructura turistica de agrement sa fie incadrate la operatiunea privind dezvoltarea durabila a mediului de afaceri.

O alta tema aflata pe ordinea de zi a sedintei a fost cea referitoare la propunerea de realocare a unor fonduri neutilizate aferente Axei prioritare 4, Domeniul major de interventie 4.2, catre alte domenii majore de interventie din cadrul POR, pe baza nevoilor de dezvoltare identificate.

Astfel, in regiunea Sud Muntenia, sumele realocate vor contribui la suplimentarea fondurilor destinate DMI 4.3 „Sprijinirea dezvoltarii microintreprinderilor” (10, 67 mil. euro), DMI 5.2 „Crearea, dezvoltarea, modernizarea infrastructurii de turism pentru valorificarea resurselor naturale si cresterea calitatii serviciilor turistice (10,68 mil. euro) si DMI 3.1 „Reabilitarea/ modernizarea/echiparea infrastructurii serviciilor de sanatate” (9,96 mil. euro).

Sursa: ADR Sud Muntenia

Vizualizări: 82