Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Contractele aferente proiectelor europene pentru care fermierii nu pot asigura cofinantarea vor fi reziliate

Ieri, premierul Emi Boc s-a intalnit la Ministerul Agriculturii cu reprezentantii bancilor comerciale si ai Bancii Nationale a Romaniei. Discutiile purtate s-au concentrat pe necesitatea asigurarii continuitatii proiectelor si finantarii in agricultura, atat pe componenta generala a investitiilor, cat mai ales pe cea a fondurilor europene.

„Ma refer la aceasta componenta deoarece, in anul 2008, de exemplu, cand s-au aprobat unele proiecte pe fonduri europene in agricultura, nu se cerea din partea bancilor scrisoare de confort sau declaratie pe proprie raspundere cu privire la asigurarea surselor de finantare”, a declarat Emil Boc.

In acest context, au aparut multe situatii in care cei care au castigat proiectele europene nu pot sa le duca pana la capat datorita imposibilitatii de a asigura cofinantarea, a atras atentia acesta, sfatuindu-i pe beneficiarii care sunt in asemenea situatii sa mearga la banca pentru a discuta si negocia conditii pentru reluarea creditarii astfel incat sa poata continua proiectul.

Acolo unde exista un minim de bancabilitate a proiectului, acesta va fi continuat, insa, in masura in care nu sunt indeplinite nici macar conditiile minimale pentru bancabilitatea unui proiect, acel proiect se va rezilia.

„Ministerul Agriculturii a fost mandatat sa faca o analiza a tuturor proiectelor in derulare, iar acolo unde nu exista posibilitatea sa se asigure cofinantarea, sa poata impune rezilierea contractelor astfel incat sa utilizam si sa nu pierdem banii europeni, ca tara”, a concluzionat Emil Boc.

Cristina Pojoga
www.fonduri-structurale.ro

Sursa: www.gov.ro

Vizualizări: 85