Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Proiect de cercetare finantat de UE care contribuie la localizarea zonelor poluate

Multumita unui proiect de cercetare denumit INTAMAP, finantat de Uniunea Europeana, toti cei interesati pot avea acum la dispozitie harti in timp real ale poluarii atmosferei, solului si apei. Proiectul INTAMAP dezvolta software cu specificatii deschise pentru realizarea unor harti de contur care indica nu numai locul anume unde se afla zone poluate, dar si sursa poluarii si directia in care se indreapta. Pe baza unor astfel de informatii, autoritatile publice pot lua mai repede masuri adecvate in vederea depistarii sursei de poluare, iar persoanele particulare pot evita zonele respective. La proiect au lucrat cercetatori din Austria, Belgia, Germania, Grecia, Tarile de Jos si Regatul Unit, iar finantarea Uniunii Europene s-a ridicat la 1,8 milioane euro.

Utilizarea cercetarilor din domeniul TIC in beneficiul cetatenilor si al intreprinderilor din Europa constituie un element deosebit de important al Agendei digitale pentru Europa, adoptata de Comisie in luna mai 2010.

Neelie Kroes, vicepresedinte al Comisiei Europene pentru Agenda digitala, a declarat: „Proiectul INTAMAP este un bun exemplu pentru modul in care cercetarea poate contribui la ameliorarea calitatii vietii de zi cu zi in Europa. Hartile in timp real ale poluarii pot constitui un instrument extrem de important cu ajutorul caruia autoritatile publice sa poata depista sursele de poluare si sa gaseasca cea mai buna cale de rezolvare a acestei probleme. De asemenea, aceste harti pot ajuta persoanele particulare sa evite fenomene care apar din cauza poluarii, cum este smogul.”

Pana in prezent, in cazul unei deversari de titei in apele europene, masuratorile puteau indica zona anume afectata de poluare, dar adesea amploarea poluarii nu putea fi estimata cu precizie si nici nu se putea depista sursa acesteia. In lipsa informatiilor respective, era dificil ca autoritatile publice sa actioneze cu rapiditate pentru a combate poluarea in mod eficace.

De exemplu, deciziile asupra momentului in care sa se treaca la o evacuare de urgenta se bazau pe informatiile culese de la un numar relativ mic de statii de monitorizare care, din cauza costurilor implicate, acopera numai o mica parte dintre punctele de poluare. Deoarece informatiile cu privire la nivelurile de poluare nu circula intre statii, factorii de decizie nu au imaginea completa a amplorii problemei produse de poluare.

In cadrul proiectului INTAMAP, cercetatorii au dezvoltat software care foloseste masuratori efectuate in puncte bine determinate pentru a crea online o harta de contur care arata concentratiile factorilor de poluare actualizate in timp real. Prin utilizarea asa-numitelor metode de „interpolare”, aceasta harta arata ce se intampla intre punctele de masurare si prin urmare ofera o imagine mai precisa.

Avand in vedere ca uneori aceasta operatiune necesita o perioada indelungata de prelucrare a datelor, softul INTAMAP se raporteaza la timpul disponibil si stabileste daca ar trebui folosite cele mai precise tehnici de interpolare in vederea obtinerii unei harti foarte detaliate sau daca este nevoie de o evaluare mai rapida, mai putin elaborata, in vederea calcularii unei imagini aproximative.

Nucleul proiectului, un software cu sursa deschisa, stabileste legatura cu lumea exterioara prin intermediul serviciilor de internet. De exemplu, sistemul accepta date primare publicate pe internet utilizand standardele deschise elaborate de Consortiul geospatial deschis (OGC - Open Geospatial Consortium). Dupa prelucrarea datelor, serviciile de internet care sunt, de asemenea, conforme standardelor OGC pot crea automat harti, le pot afisa pe internet si le pot actualiza atunci cand este nevoie.

Aplicatii

Nivelurile particulelor provenind din aerul poluat al zonelor urbane sau industriale pot varia, de exemplu, de la un punct la altul pe distante mici, asa incat o persoana care merge cu bicicleta la serviciu se poate baza pe INTAMAP pentru a calcula expunerea medie la factorii de poluare si pentru a compara diferite trasee. In prezent, Autoritatea pentru protectia fata de radiatii din Germania (Bundesamt für Strahlenschutz) utilizeaza sistemul INTAMAP pentru a vizualiza din ora in ora situatii ale radiatiilor nucleare de tip gamma furnizate de Platforma europeana de schimb de date radiologice (EURDEP – European Radiological Data Exchange Platform).

Context
INTAMAP a fost finantat in cadrul celui de al saselea program-cadru de cercetare al Uniunii Europene. Dezvoltarea instrumentului INTAMAP a fost asigurata, pe o perioada de trei ani, de noua centre de cercetare din Austria, Belgia, Germania, Grecia, Tarile de Jos si Regatul Unit.
Pentru mai multe detalii, click aici

Sursa: Comisia Europeana

Vizualizări: 95