Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Proiect din fonduri europene pentru retehnologizarea sistemului de termoficare a municipiului Bacau

Ministrul Mediului si Padurilor, László Borbély a semnat luni, 06.09.2010, impreuna cu primarul Romeo Stavarache contractul de finantare al proiectului ,,Retehnologizarea sistemului de termoficare din municipiul Bacau in vederea conformarii la normele de protectia mediului privind emisiile poluante in aer si pentru cresterea eficientei in alimentarea cu caldura urbana", al carui beneficiar este Municipiul Bacau.

Proiectul este finantat de Uniunea Europeana prin Fondul de Coeziune si are o valoare totala de 78.364.634 euro, din care valoare eligibila de 63.197.286 euro, 31.598.643 euro reprezentand contributia Uniunii Europene. De acest proiect, intreaga populatie a municipiului Bacau va beneficia de reducerea poluarii aerului cauzata de sistemul de termoficare (reducerea emisiilor de SO2, Nox si pulberi).

Obiectivul general al proiectului este reducerea impactului negativ asupra mediului si diminuarea efectelor schimbarilor climatice cauzate de sistemul de termoficare, in vederea imbunatatirii starii de sanatate a populatiei in municipiul Bacau si asigurarea conformarii cu cerintele de mediu stabilite prin Tratatul de Aderare. Totodata, proiectul asigura crearea unui sistem de termoficare sustenabil, la un nivel acceptabil al tarifului, pentru populatia din municipiul Bacau.

“Atrag atentia tutror primarilor si consiliilor locale care se gandesc sa scape de o “grija” si sa indrume populatia sa-si puna centrale termice de apartament ca se joaca cu focul. Peste tot in Europa sistemul de termocentrale colective este mult mai ieftin si exista discutii ca, la nivel european, cei care detin centrale individuale sa fie taxati pentru noxele pe care le produc. Atrag atentia asupra faptului ca autoritatile trebuie sa identifice masuri pentru a sprijini retehnologizarea termocentraleor si exista 92 de orase si municipii in care sistemele trebuie modernizate. Ministerul Mediului si Padurilor a facut proiecte, a caror valoare totala ajunge la 476 milioane de euro, pentru sisteme de termocentrale pentru 7 orase, respectiv Iasi, Bacau, Timisoara, Botosani, Focsani, Oradea si Govora (Rm. Valcea)”
, a declarat ministrul Mediului si Padurilor.

Prin acest proiect se va reduce poluarea aerului cauzata de sistemul de termoficare, prin introducerea celor mai bune tehnici disponibil si se vor introduce masurile de eficienta energetica in vederea reducerii pierderilor de caldura si putere la sursa si in reteaua de transport si distributie. Totodata se va asigura accesul la serviciile publice de termoficare pentru populatia cu venituri reduse si va creste siguranta aprovizionarii cu caldura si apa calda prin asigurarea flexibilitatii utilizarii combustibililor.

Sursa: www.mmediu.ro

Vizualizări: 269