Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Primul proiect contractat pe infrastructura situatiilor de urgenta din Regiunea Sud acopera peste 70% din banii disponibili

Pana la data de 30 iulie 2010, la sediul ADR Sud Muntenia au fost depuse 432 de proiecte, prin care se solicita finantare nerambursabila prin POR si PIDU pentru Polul de Dezvoltare Municipiul Pitesti.

Fata de ultima situatie din 19 iulie au mai fost depuse 24 de proiecte noi. Cele mai multe proiecte au fost depuse in cadrul DMI 4.3 “Sprijinirea dezvoltarii microintreprinderilor” – 13, cu o valoare totala a asistentei financiare nerambursabile de aproximativ 1,98 mil. euro. De asemenea, si serviciile sociale (DMI 3.2) au prezentat un interes crescut pentru beneficiari, fiind depuse 10 noi proiecte. In cadrul DMI 4.1 “Dezvoltarea durabila a structurilor de sprijinire a afacerilor de importanta regionala si locala” a fost depus doar un proiect nou.

Singurul proiect depus in cadrul DMI 3.3 “Imbunatatirea dotarii cu echipamente a bazelor operationale pentru interventii in situatii de urgenta” a fost si contractat. Valoarea finantarii solicitate (10,15 mil. euro) acopera 73% din alocarea financiara pentru acest domeniu.

Din cele 432 de proiecte depuse si PIDU-ul municipiului Pitesti, 89 au fost respinse, 4 au fost retrase de aplicanti. Situatia proiectelor depuse pe cele 5 axe prioritare ale Regio, ce se afla in diferite etape ale procesului de evaluare, este urmatoarea:

  • Axa prioritara 1: Sprijinirea dezvoltarii durabile a oraselor - poli urbani de crestere (buget 194 milioane de euro)
    • DMI 1.1 Planuri integrate de dezvoltare urbana, Sub-domeniul „Poli de dezvoltare urbana” (buget 38,80 mil. euro) a fost depus PIDU al Municipiului Pitesti, impreuna cu 8 cereri de finantare din care: 3 se afla in etapa de evaluare a conformitatii si eligibilitatii si pentru 5 au fost solicitate proiectele tehnice.
    • DMI 1.1 Planuri integrate de dezvoltare urbana, Sub-domeniul „Centre urbane” (buget 58,20 mil. euro) au fost depuse 12 PIDU, continand 35 de cereri de finantare. Trei PIDU au fost respinse (7 cereri de finantare), 3 cereri de finantare au fost respinse, 4 PIDU (11 cereri de finantare) sunt in precontractare, iar 5 PIDU sunt in rezerva (14 cereri de finantare). Valoarea totala a asistentei nerambursabile solicitate este de aproximativ 91,22 mil. euro.

  • Axa prioritara 2: Imbunatatirea infrastructurii de transport regionale si locale (buget 124,76 mil. euro)
    • DMI 2.1 Reabilitarea si modernizarea retelei de drumuri judetene, strazi urbane, inclusiv constructia /reabilitarea soselelor de centura. Pana in prezent au fost depuse 39 de proiecte, din care 10 respinse si 1 proiect retras de aplicant. Valoarea totala solicitata prin aceste 28 de proiecte este de aproximativ 244 mil. euro. Din cele 28 de proiecte ramase, 13 proiecte sunt in rezerva, iar pentru 15 s-au semnat contractele de finantare.

  • Axa prioritara 3: Imbunatatirea infrastructurii sociale (buget 93,56 mil. euro)
    • DMI 3.1 Reabilitarea/modernizarea/echiparea infrastructurii serviciilor de sanatate – alocare regionala 24,21 mil. euro. Au fost depuse 12 proiecte, din care 10 proiecte sunt in rezerva, un proiect se afla in etapa precontractuala, iar un contract a fost semnat. Valoarea totala a asistentei nerambursabile solicitata este de aproximativ 48,72 mil. euro.
    • DMI 3.2 Reabilitarea/modernizarea/dezvoltarea si echiparea infrastructurii serviciilor sociale – alocare regionala 13,88 mil. euro. Au fost depuse 38 de proiecte din care: un contract a fost semnat, un proiect a fost retras de aplicant, 4 proiecte au fost respinse, 8 proiecte se afla in etapa de evaluare a conformitatii si eligibilitatii, 22 proiecte se afla in etapa de evaluare tehnica si financiara, iar 2 sunt in etapa precontractuala (analiza PT si vizita la fata locului), valoarea asistentei nerambursabile solicitate fiind de aproximativ 17,23 mil. euro.
    • DMI 3.3 Imbunatatirea dotarii cu echipamente a bazelor operationale pentru interventii in situatii de urgenta – alocare regionala 13,88 mil. euro. Un proiect depus si contractat (asistenţa financiară solicitată fiind de aproximativ 10,15 mil. euro).
    • DMI 3.4 Reabilitarea/modernizarea/dezvoltarea si echiparea infrastructurii educationale preuniversitare, universitare si a infrastructurii pentru formare profesionala continua – alocare regionala 39,73 mil. euro. Pana la termenul limita au fost depuse 100 de proiecte, din care: 13 contracte de finantare sunt semnate, 8 proiect se afla in etapa de contractare, 2 proiecte sunt in etapa de vizita la fata locului, 7 proiecte sunt in etapa precontractuala de analiza a proiectului tehnic/cererii de finantare revizuite, 64 de proiecte sunt in etapa de evaluare tehnica si financiara/rezerve, 6 proiecte au fost respinse, asistenta nerambursabila solicitata pentru toate acestea fiind de aproximativ 106,17 milioane de euro.

  • Axa prioritara 4: Sprijinirea mediului de afaceri regional si local
    • DMI 4.1 Dezvoltarea durabila a structurilor de sprijinire a afacerilor de importanta regionala si locala – alocare regionala 38,27 mil. euro. S-au depus 15 proiecte, 2 proiecte au fost retrase de catre aplicant, un proiect a fost respins, 2 contracte de finantare au fost semnate, 8 proiecte se afla in etapa de evaluare tehnica si financiara si 2 proiecte se afla in etapa de evaluare a conformitatii si eligibilitatii. Asistenta financiara nerambursabila solicitata este de aproximativ 32,67 mil. euro.
    • DMI 4.2 Reabilitarea siturilor industriale poluate si neutilizate si pregatirea de noi activitati – alocare regionala 33,50 mil. euro. NICIUN PROIECT DEPUS.
    • DMI 4.3 Sprijinirea dezvoltarii microintreprinderilor - alocare regionala 28,47 mil. euro. In cadrul primului apel de proiecte cu termen limita de depunere 16 iunie 2008 au fost depuse 54 de cereri de finantare in valoare totala de aproximativ 67,5 milioane de lei (din care asistenta financiara nerambursabila solicitata aproximativ 45 milioane de lei). Au fost respinse 30 de proiecte, 3 aplicanti au renuntat la semnarea contractului iar pentru 21 de proiecte s-au semnat contractele de finantare. In cadrul apelului de proiecte cu depunere continua au fost depuse 76 de proiecte din care 15 proiecte au fost respinse. In momentul de fata, 43 de proiecte se afla in etapa de evaluare tehnica si financiara, 3 proiecte sunt in etapa precontractuala, 15 proiecte sunt in etapa de verificare preliminara a cererii de finantare, cu o valoare totala a asistentei financiare nerambursabile de aproximativ 9,79 milioane de euro.

  • Axa prioritara 5: Dezvoltarea si promovarea turismului
    • DMI 5.1 Restaurarea si valorificarea durabila a patrimoniului cultural, precum si crearea/modernizarea infrastructurilor conexe – alocare regionala 32,83 mil. euro. Au fost depuse 30 de proiecte, din care unul a fost respins ca neconform administrativ si redepus ulterior, 4 au fost respinse, 3 contracte de finantare au fost semnate, 10 proiecte se afla in etapa precontractuala, 12 proiecte se afla in prezent in etapa de evaluare tehnica si financiara. Valoarea asistentei financiare nerambursabile solicitate prin aceste proiecte este de aproximativ 94,92 mil. euro.
    • DMI 5.2 Crearea, dezvoltarea, modernizarea infrastructurii de turism pentru valorificarea resurselor naturale si cresterea calitatii serviciilor turistice – alocarea regionala orientativa din FEDR este de 32,87 mil. euro (doua sesiuni de depunere de proiecte). Pana la termenele limita, au fost depuse 32 de proiecte (13 pana la termenul limita de 19.12.2008 si 19 incepand cu 23.11.2009 pana la 25.02.2010 inclusiv), din care: 10 proiecte au fost respinse, 16 proiecte se afla in etapa de evaluare tehnica si financiara, un proiect se afla in etapa precontractuala de analiza a PT-ului, un proiect a fost retras, iar pentru 4 proiecte s-au semnat contractele de finantare. Proiectele aflate in diferite stadii de evaluare si contractele semnate au o valoare totala a asistentei financiare nerambursabile solicitate de aproximativ 72,69 mil. euro.
    • DMI 5.3 Promovarea potentialului turistic si crearea infrastructurii necesare in scopul cresterii atractivitatii Romaniei ca destinatie turistica - 150.355.934 de euro. Pentru acest domeniu, alocarea financiara este distribuita la nivel national, iar Organismul Intermediar ce se ocupa de acest domeniu este Ministerul Turismului.

Sursa: ADR Sud Muntenia

Vizualizări: 89