Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Absorbtia efectiva a instrumentelor structurale: 10,17%

Potrivit situatiei prezentate de primul-ministru in sedinta comitetului interministerial, doar 10,17% din alocarea financiara pe 2007-2010 a fost absorbita efectiv pana in momnetul de fata, astfel, au fost depuse 18.177 de proiecte in valoare de 38,98 miliarde de euro, au fost aprobate 4.421 de proiecte in valoare de 9,4 miliarde de euro, au fost incheiate contracte si decizii de finantare pentru 3.146 de proiecte in valoare de 6,06 miliarde de euro si au fost efectuate plati in suma de 882 de milioane de euro, se arata intr-un comunicat al Guvernului.

Pana in momentul de fata, s-au facut plati efective in Romania, din fonduri europene, catre beneficiari, de 882 de milioane de euro, deci sub un miliard de euro. Vreau sa va spun ca acest lucru ma nemultumeste profund si in ritmul acesta exista pericolul ca Romania sa nu poata cheltui toate sumele de la Uniunea Europeana pana la sfarsitul exercitiului bugetar. De aceea, am decis sa avem evaluari lunare privind stadiul absorbtiei fondurilor comunitare”, a precizat premierul.

Zilele trecute seful Executivului a solicitat fiecarui ministru care are responsabilitati in coordonarea Programelor Operationale sa prezinte stadiul actual al absorbtiei fondurilor europene.

In cadrul reuniunii Comitetului interministerial, primul-ministru a solicitat fiecarei Autoritati de Management sa prezinte pentru perioada iulie 2010-decembrie 2011 planuri de actiune privind absorbtia fondurilor europene, care sa cuprinda tinte semestriale de contractare si plati catre beneficiar, precum si estimari semestriale de transmitere catre Autoritatea de Certificare si Plata a declaratiilor de venituri si cheltuieli.

De asemenea, seful Executivului a solicitat Autoritatii pentru Coordonarea Instrumentelor Structurale sa analizeze modul in care vor putea fi reduse termenele de verificare a documentatiei, certificare si efectuare a platilor, astfel incat platile catre beneficiari sa fie realizate cat mai rapid, insa cu respectarea procedurilor europene care sa asigure corectitudinea si transparenta utilizarii fondurilor europene.

Un alt aspect analizat in cadrul reuniunii s-a referit la posibilitatea realocarii unor fonduri intre diferitele domenii de interventie sau axe prioritare ale unui Program Operational, astfel incat sa fie suplimentate fondurile acolo unde exista mai multe proiecte depuse.

Comitetul interministerial pentru gestionarea fondurilor europene se va intruni lunar pentru a analiza stadiul absorbtiei fondurilor comunitare.

Mirela Sacalus,
www.fonduri-structurale.ro

Sursa: Guvernul Romaniei

Vizualizări: 87