Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Noua structura a MMFES acorda o deosebita atentie fondurilor structurale

in sedinta de miercuri, 25 aprilie 2007, Guvernul a aprobat Proiectul de act normativ, care reglementeaza organizarea si functionarea Ministerului Muncii, Familiei si Egalitatii de ªanse, infiintat prin reorganizarea Ministerului Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei, care isi inceteaza activitatea.

Structura aprobata este centrata pe problematici cheie ale societatii romanesti in domeniul social si al politicilor fortei de munca, accentul fiind pus pe domeniul ocuparii, al securitatii muncii. O atentie speciala se acorda modului de absorbtie al fondurilor europene, respectiv al Fondului Social European, gestionat de Autoritatea de Management Operational si Dezvoltarea Resurselor Umane (AMPOSDRU).
Scopul principal al acestui proces de organizare si functionare il reprezinta asigurarea unui raspuns rapid si viabil al ministerului la nevoile beneficiarilor prestatiilor, serviciilor si programelor gestionate de Ministerul Muncii.

Principalele modificari vizeaza:
Numarul secretarilor de stat
Ø
Ministerul Muncii va avea in aparatul central patru secretari de stat, care vor gestiona problematica Ministerului Muncii, Familiei si Egalitatii de ªanse.
Pentru optimizarea strategiilor, care vizeaza forta de munca, a fost reglementata infiintarea unui post de secretar de stat, care va gestiona domeniul si va coordona Departamentul Strategie si Ocupare Forta de Munca. in subordinea secretarului de stat vor functiona 4 directii:
- Directia programe si strategii forta de munca
- Directia management si mobilitate forta de munca
- Directia politici salariale
- Directia responsabilitatea sociala a corporatiilor
Subliniem faptul ca Directia management si mobilitate forta de munca si Directia responsabilitatea sociala a corporatiilor sunt nou infiintate si reprezinta un concept inovativ pentru Romania. Atributiile acestui secretar de stat vor viza si politicile din domeniul muncii in strainatate.
Domeniul social va fi condus de catre un secretar de stat, care va coordona Departamentul Afaceri Sociale si Egalitate de ªanse.
Departamentul Dialog Social, Legislatia Muncii si Relatia cu Parlamentul si Departamentul Afaceri Europene si Relatii Externe vor fi coordonate, de asemenea, de cate un secretar de stat.
Pentru o mai buna coordonare a politicilor in domeniul sanatatii si securitatii in munca in cadrul Departamentului Dialog Social, Legislatia Muncii si Relatia cu Parlamentul a fost infiintata o Directie noua, care se va ocupa exclusiv de aceasta problema, considerata prioritara.

Desfiintarea Departamentului
Ø pentru Munca in Strainatate
Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM) va prelua atributiile Departamentului pentru Munca in Strainatate. De asemenea, in subordinea ANOFM va fi organizat si va functiona Oficiul pentru Migratia Fortei de Munca.


Informatii de background
Potrivit prevederilor prezentului proiect de act normativ Ministerul Muncii, Familiei si Egalitatii de ªanse este organizat si functioneaza ca organ de specialitate al administratiei publice centrale, in subordinea Guvernului, cu personalitate juridica, avand rol de sinteza pentru asigurarea si coordonarea aplicarii strategiei si politicilor Guvernului in domeniile muncii, protectiei sociale, familiei si egalitatii de sanse.

Ministerul Muncii, Familiei si Egalitatii de Sanse

Vizualizări: 159