Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Ce microintreprinderi se vor bucura de finantarea de 100% si cand vor deveni operationale masurile adoptate saptamana trecuta?

Decizia de eliminare a contributiei proprii a microintreprinderilor, precum si celelalte masuri adoptate in urma cu o saptamana de Comitetul de Monitorizare al POR in vederea impulsionarii absorbtiei fondurilor europene, au suscitat interesul general al tuturor beneficiarilor, atat potentiali, cat si efectivi, de la nivel national.

Insa, „Sub ce forma?” , si, mai ales, „Cand vor deveni operationale aceste masuri”?

Conform declaratiilor directorului AM POR, Gabriel Friptu, “din punct de vedere procedural, modificarile, inclusiv zona de transferuri de fonduri (de la linia de finantare pentru siturile industriale catre mediul de afaceri, turism si sanatate), vor deveni operationale din momentul in care exista aprobarea CE pentru modificarea programului”. Se estimeaza ca masura privind transferul de bugete va putea fi aplicata “undeva la jumatatea lui august - inceputul lunii septembrie”.

In cadrul seminarului de informare pentru presa, organizat de MDRT si ADR Bucuresti-Ilfov, ieri, 27 mai 2010, directorul AM POR a explicat si modul de aplicare a deciziilor privind linia dedicata microintreprinderilor (DMI 4.3.).

Aplicabilitatea criteriilor si a majorarii cotei de finantare nerambursabila, vor deveni operationale odata ce se modifica ordinul de aprobare a schemei de ajutor”, a explicat acesta.

In acest sens, AM POR a facut demersurile necesare, solicitarea de modificare a ordinului fiind transmisa catre Consiliul Concurentei. „Odata ce acest ordin este semnat si publicat in Monitorul Oficial, masurile vor deveni operationale”, a subliniat Gabriel Friptu.

In ceea ce priveste aplicabilitatea masurii de eliminare a cofinantarii, conform directorului AM POR, formularea din actul normativ, va fi, probabil, urmatoarea: “prevederile se aplica pentru toate contractele semnate dupa data publicarii ordinului”. Asadar, de finantarea de 100% se vor bucura, cel mai probabil, microintreprinderile care nu au semnat inca un contract de finantare, fiind incluse aici si proiectele depuse si aflate, in acest moment, in diferite faze de evaluare. Aceasta decizie a fost luata ca raspuns la dificultatile intampinate de beneficiarii-microintreprinderi in asigurarea cofinantarii, fapt ce a condus la rezilierea a 108 contracte de finantare.

Pentru mai multe detalii privind masurile adoptate saptamana trecuta pentru incurajarea accesarii fondurilor europene alocate prin POR, click aici.

Cristina Pojoga,
www.fonduri-structurale.ro

Vizualizări: 66