Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Planul de Dezvoltare Rurala este declarat de CE "admisibil"

Referitor la articolul intitulat “Bomba de imagine: Agricultura, obligata de CE sa refaca Planul de Dezvoltare Rurala” aparut in ziarul Gardianul, in data de 17 aprilie 2007, Biroul de Presa al Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, doreste sa aduca la cunostinta opiniei publice urmatoarele precizari:

in primul rand trebuie sa clarificam ca Romania, prin Ministerul Agriculturii, a elaborat doua documente programatice pentru dezvoltare rurala, si anume: Planul National Strategic care descrie strategia de dezvoltare rurala pentru perioada 2007-2013 si Programul National de Dezvoltare Rurala care implementeaza aceasta strategie si prioritatile propuse in perioada mai sus mentionata. Facem aceasta precizare, deoarece autorul articolului face o regretabila confuzie intre cele doua documente.

Planul National Strategic de Dezvoltare Rurala 2007 - 2013, a fost elaborat in conformitate cu legislatia comunitara in vigoare, respectand liniile strategice ce guverneaza acest domeniu. Pentru intocmirea unor documente de o inalta calitate si care sa raspunda in acelasi timp nevoilor identificate in mediul rural, s-a derulat un amplu proces de consultare la care au fost invitati sa participe toti partenerii sociali, inclusiv sindicatele din agricultura si industrie alimentara, reprezentantul Federatiei Sindicale din Industria Alimentara (FSIA) fiind o prezenta activa in cadrul consultarilor.

De asemenea, este imperios necesar sa mentionam faptul ca aceasta Strategie corespunde intru totul cu realitatile si nevoile identificate in spatiul rural romanesc. Procesul de elaborare a acestui document, respecta procedura reglementata in acest sens, care este valabila si se aplica in mod unitar pentru toate Statele Membre ale Uniunii Europene.

in ceea ce priveste decizia de avizare a acestui document programatic, conform procedurilor este nevoie de parcurgerea unor etape obligatorii impuse de CE, nici Romania si niciun alt Stat membru neputand interveni prin presiuni asupra acestui proces, ci doar concentrandu-se pentru a elabora un document de calitate si conform cerintelor UE.

Cat despre „afirmatia Comisiei Europene” mentionata in articol, referitoare la faptul ca „documentul nu este intocmit corespunzator”, dorim sa va aducem la cunostinta ca Romania a fost notificata oficial de catre institutia europeana, ca documentul transmis este declarat admisibil, si ca se afla in proces de analiza in vederea avizarii, urmand, eventual sa primim cel mult observatii, nicidecum nu este invocat un motiv de elaborare defectuoasa a documentului.

Legat de afirmatiile privind pregatirea si competenta expertilor implicati in intocmirea documentelor, consideram ca domnul Dragos Frumosu nu are calitatea de a evalua pregatirea profesionala a acestora. De asemenea, referitor la declaratia domniei sale potrivit careia „expertii europenei au gasit unele inadvertente legate de fiscalitate si TVA” subliniem faptul ca PNS nu vizeaza nici un aspect legat de fiscalitate.

tinand cont de cele prezentate mai sus, consideram ca informatiile vehiculate in articolul cu pricina nu corespund realitatii, iar concluziile sunt fortate.

Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale

Vizualizări: 82