Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

5 proiecte pe situri contaminate finantate prin fonduri europene

Attila Korodi, ministrul Mediului si Dezvoltarii Durabile, a participat marti, 17 aprilie, la dezbaterea Coordonatele economice si sociale ale mineritului romanesc in context european, organizata de Confederatia Sindicala Nationala Meridian, in parteneriat cu Camera Deputatilor, Ministerul Internelor si Reformei Administrative, Ministerul Economiei si Finantelor si cu Asociatia Patronala Miniera PATROMIN.

Attila Korodi a prezentat cele doua componente cheie ale abordarii Ministerului Mediului privind sectorul minier: gestionarea deseurilor din industria extractiva si problema decontaminarii aerului, apelor, solului si subsolului, ca urmare a activitatilor de minerit.

« Ministerul Mediului s-a angajat si se angajeaza ferm sa ajute procesul functionarii minelor, astfel incat acestea sa respecte standardele europene si mondiale pentru protectia mediului. Facem aceasta prin alocari de resurse financiare, dar si prin impunerea legislatiei pentru activitatile in domeniul mineritului ce se vor deschide sau care vor functiona in continuare », a declarat Attila Korodi, exemplificand : «O initiativa importanta a noastra este cea in urma careia a fost aprobata contractarea de catre Ministerul Economiei si Finantelor a unor sume importante - circa 400 de milioane de euro - pentru inchiderea si ecologizarea zonelor miniere. Alaturi de acestea, prin Programul Operational Sectorial - Mediu este deja prevazuta finantarea din fonduri europene, pentru perioada 2007 - 2013, a 5 proiecte pe situri contaminate, in valoare de 171 de milioane de euro». Alaturi de atragerea de resurse financiare, M.M.D.D a elaborat proiectul de H.G. privind refacerea zonelor afectate, care obliga poluatorul, public sau privat, sa suporte masurile de refacere a mediului. Alaturi de aceasta hotarare de guvern, sunt in pregatire Strategia pentru Gestionarea Siturilor Contaminate si ghidurile metodologice pentru refacerea mediului geologic al siturilor contaminate.

Ministrul Mediului a aratat ca respectarea exigentelor europene de mediu in domeniul minier este un proces sensibil si costisitor. Potrivit acestuia, este nevoie de o abordare globala, si nu sectoriala, a problematicii de mediu din perimetrele miniere. Clarificarea regimului proprietatii pentru companiile miniere si asigurarea garantiilor financiare - pentru acoperirea posibilelor daune si combaterea consecintelor nefaste asupra mediului -, sunt elemente cheie in acest proces.

“Avem nevoie de minerit, dar un minerit care sa asigure o dezvoltare durabila, pentru o perioada indelungata si cu pastrarea sanatatii oamenilor si a mediului”, a subliniat ministrul Attila Korodi.

Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile

Vizualizări: 185