Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

O prioritate a ministrului Economiei si Finantelor o reprezinta absorbtia fondurilor comunitare

Marti, 10 aprilie a.c.,in cadrul unei conferinte de presa, ministrul Economiei si Finantelor, domnul Varujan Vosganian si domnul Sebastian Vladescu, secretar de stat, au prezentat portofoliul si principalele obiective ale noului minister.
„In cazul Ministerul Economiei si Finantelor nu are loc ceea ce se cheama in mod obisnuit o predare-primire de portofoliu. Nu este vorba de o echipa care vine si o echipa care pleaca, ci de consolidarea echipei, este vorba de doi ministri cu atributii de mare responsabilitate, care au ales sa lucreze impreuna. Chiar daca aceasta solutie este inedita in politica romaneasca de dupa 1990, noi o socotim nu doar expresia unui spirit de echipa ci si a unei viziuni comune in ceea ce priveste economia in ansamblul ei si domeniul fiscal in special. Aceasta formula este si expresia unei realitati. Guvernul si-a asumat raspunderea politica pentru dezvoltarea economica a tarii. Avem nevoie de coerenta si continuitate pentru politicile economice si fiscale. Faptul ca vom lucra impreuna in acest minister va spori prestigiul si capacitatea institutionala a Ministerului Economiei si Finantelor.” Varujan Vosganian
Ministrul Economiei si Finantelor, domnul Varujan Vosganian a prezentat si proiectele principale ale ministerului. Astfel, se va continua politica de pana acum privind stabilitatea si predictibilitatea strategiei fiscale si a viziunii fiscale. Pentru Codul Fiscal sunt prevazute discutii care tin de evaziunea fiscala iar eventualele modificari in ce priveste capacitatea institutionala si lupta impotriva coruptiei vor fi in avantajul mediului de afaceri.
Probabil ca acest an va fi cel dintai in care veti vedea ca impozitele nu se vor modifica”. Varujan Vosganian.
O alta prioritate a ministrului Economiei si Finantelor o reprezinta absorbtia fondurilor comunitare. „Vom reuni atributiile largi pe care Ministerul Finantelor Publice le-a avut in calitate de coordonator cu cele specifice Ministerului Economiei si Comertului in zona competitivitatii, a eficientei energetice si a dezvoltarii sectorului IMM-urilor”, Varujan Vosganian.
A treia directie importanta a ministerului este aceea de sustinere a activitatii investitionale ce decurge din politica fiscala privind cheltuielile publice. Aplicarea programului de guvernare necesita fonduri importante pentru educatie, sanatate, agricultura si infrastructura astfel incat, Ministerul Economiei si Finatelor va avea in vedere, pe de o parte onorarea obligatiilor ce ne revin in furnizarea resurselor de finantare, dar in acelasi timp, si urmarirea capacitatii ministerelor de a derula aceste investitii.
Un obiectiv prioritar este si sustinerea strategiilor si programelor demarate de cele doua institutii. E vorba, in principal de strategia energetica, in curs de finalizare, si programul de modernizare a activitatii Ministerului Finantelor Publice atat in ceea ce priveste capacitatea de administrare fiscala cat si in ceea ce priveste imbunatatirea activitatii legate de Trezorerie. „Se va continua politica de a transforma activitatea de control intr-o activitate cu rol preventiv, astfel incat ministerul sa-si faca o virtute, din evitarea fraudelor si abia in planul doi, din pedepsirea acestora”. Varujan Vosganian
Se are in vedere si imbunatatirea sistemului de colectare, in primul rand unificarea in ceea ce priveste prelevarea contributiilor la asigurarile sociale. Toate aceste masuri vor avea ca efect faptul ca Ministerul Economiei si Finantelor se va aseza, impreuna cu Ministerul Justitiei printre ministerele cele mai implicate in diminuarea evaziunii fiscale.
Chiar daca este un context nou, colaborarea dintre noi va fi o colaborare normala pe linia continuitatii si in ideea crearii unui Minister al Economiei si Finantelor care sa fie principalul instrument pe care Guvernul Romaniei il utilizeaza pentru dezvoltarea economica a tarii. Cand spun dezvoltare economica ma refer atat la dezvoltarea infrastructurii Romaniei, la dezvoltarea regionala si rurala, cat si la dezvoltarea Romaniei care sa satisfaca acele cerintele si prioritatile definite in programul de guvernare”. Sebastian Vladescu.
In calitate de secretar de stat in cadrul Ministerul Economiei si Finantelor, domnul Sebastian Vladescu va asigura cooordonarea proiectelor de modernizare a fostului Minister al Finantelor, modernizarea legislatiei in zona bugetului, in zona datoriilor publice, a Trezoreriei si cu aplicatie specifica in zona absorbtiei fondurilor comunitare.

Sursa: Ministerul Economiei si Finantelor

Vizualizări: 55