Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Sinergia Marii Negre - aducerea regiunii mai aproape de UE

Comisia a prezentat astazi o noua initiativa de cooperare a Uniunii Europene pentru regiunea Marii Negre in cadrul politicii europene de vecinatate (PEV). „Sinergia Marii Negre” are ca obiectiv dezvoltarea cooperarii in cadrul regiunii Marii Negre, precum si intre aceasta regiune si UE, punand astfel in aplicare propunerea Comisiei din luna decembrie privind adaugarea unei dimensiuni regionale la PEV. impreuna cu politicile bilaterale ale UE fata de tarile din regiune stabilite in PEV, cu procesul de preaderare cu Turcia, precum si cu parteneriatul strategic cu Rusia, „Sinergia Marii Negre” va completa eforturile deja substantiale realizate de UE pentru promovarea stabilitatii si a reformelor in tarile din jurul Marii Negre. Aceasta initiativa completeaza „lantul” cadrelor de cooperare regionala in vecinatatea UE, alaturandu-se parteneriatului euro-mediteranean si dimensiunii nordice.
Comisarul pentru relatii externe si politica de vecinatate, Benita Ferrero-Waldner a declarat: „Odata cu aderarea Bulgariei si Romaniei, UE a devenit parte a regiunii Marii Negre. Astazi, am concretizat promisiunea, facuta in luna decembrie a anului trecut, de a conferi PEV o dimensiune regionala. A venit momentul sa concentram atentia politica la nivel regional si sa impulsionam procesele de cooperare aflate in desfasurare, prin deschiderea unui spatiu suplimentar de cooperare cu Rusia, Turcia si partenerii nostri PEV din Europa de Est. De asemenea, am increderea ca Sinergia Marii Negre va contribui la crearea unui climat mai bun pentru solutionarea «conflictelor inghetate» din aceasta regiune.”
Sinergia Marii Negre se va sprijini pe programe sectoriale si initiative comunitare in domenii ca: buna guvernare, circulatia persoanelor si securitate, energie, transporturi, mediu, politica maritima, pescuit, comert, cercetare, educatie, ocuparea fortei de munca, afaceri sociale, stiinta si tehnologie. Aceasta este conceputa ca un cadru flexibil, menit sa asigure o coerenta si o coordonare mai mari intre activitati. La baza initiativei se afla interesele comune ale tuturor partenerilor.
in prezent, pe langa finantarea comunitara alocata tarilor din aceasta regiune, exista deja un program specific de cooperare transfrontaliera in regiunea Marii Negre, care are ca obiectiv stimularea activitatilor societatii civile in regiunile de coasta.
Consultarile dintre UE si partenerii PEV au putut avea loc imediat dupa cele ale Organizatiei pentru Cooperare Economica la Marea Neagra (OCEMN), cu care Comisia isi propune sa aiba legaturi mai stranse si in cadrul careia intentioneaza sa obtina statutul de observator.
Comisia considera ca lansarea Sinergiei Marii Negre ar trebui sa aiba loc printr-un eveniment politic la nivel inalt. Ulterior, in functie de progresul realizat, s-ar putea organiza, imediat dupa reuniunile organizatiilor regionale, reuniuni ministeriale regulate, la care sa participe UE si tarile de la Marea Neagra.
Pentru mai multe informatii click
aici

Sursa: Comisia Europeana

Vizualizări: 187