Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Romania si Bulgaria aproba Programul Operational de Cooperare Transfrontaliera Romania-Bulgaria 2007-2013

Pe data de 3 aprilie 2007, reprezentantii Romaniei si Bulgariei au aprobat, la nivel tehnic, Programul Operational de Cooperare Transfrontaliera Romania-Bulgaria 2007-2013. Acesta este rezultatul eforturilor sustinute ale expertilor celor doua state, care au lucrat impreuna pe parcursul anilor 2006-2007, beneficiind de sprijinul si indrumarea Comisiei Europene. Documentul programatic a fost elaborat luandu-se in considerare recomandarile facute pe parcursul consultarilor publice, proiectul Programului Operational fiind afisat pe site-ul MIE incepand cu luna decembrie 2006.

intalnirea Comitetului de Aprobare a fost condusa de Ministerul Integrarii Europene din Romania, in calitate de Autoritate de Management pentru acest program, cu participarea Ministerului Dezvoltarii Regionale din Bulgaria, in calitate de Autoritate Nationala, a Comisiei Europene (DG Regio), precum si a altor reprezentanti din cele doua tari, de la nivel central si local (ministere, consilii judetene si administratiile districtelor localizate pe granita, Agentii de Dezvoltare Regionala).

Pasii urmatori constau in validarea politica a programului, de catre Guvernele celor doua tari, estimata a avea loc in luna aprilie 2007 si ulterior, transmiterea oficiala a acestuia la Comisia Europeana pentru demararea negocierilor. Prima licitatie de proiecte va avea loc in ultima decada a acestui an, imediat dupa aprobarea programului de catre Comisie.

Programul Operational de Cooperare Transfrontaliera Romania-Bulgaria 2007-2013 isi propune sa stimuleze cooperarea in regiunea de granita, in domenii diverse, precum: infrastructura de transporturi, informatica si comunicatii, protectia mediului inconjurator, dezvoltarea economica si sociala, prin crearea de parteneriate durabile intre actori de pe ambele laturi ale frontierei.

Bugetul programului, unic pentru cele doua state membre, pe 7 ani este de 256 mil. EUR, din care 218 mil. EUR finantare europeana din Fondul European de Dezvoltare Regionala (FEDR) si 38 mil. EUR co-finantare nationala. Zona eligibila pentru acest program este constituita pe partea romaneasca de cele sapte judete de pe granita, respectiv: Mehedinti, Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Calarasi, Constanta, iar pe partea bulgareasca de cele noua districte omologe judetelor romanesti: Vidin, Vratsa, Montana, Veliko Tarnovo, Pleven, Ruse, Dobrich, Silistra si Razgrad.

Beneficiari directi (eligibili pentru finantare) sunt autoritati ale administratiei publice regionale si locale si unitatile subordonate acestora, ADR-uri, agentii de mediu, agentii de transport, directii pentru situatii de urgenta, universitati, institute de cercetare, ONG-uri, camere de comert.

in iunie 2007, pe site-ul Ministerului Integrarii Europene, va fi publicat proiectul Programului Complement, document necesar pentru indrumarea potentialilor aplicanti in vederea pregatirii de proiecte comune, inaintea lansarii oficiale a licitatiei de proiecte. De asemenea, Memorandumul de intelegere intre Romania si Bulgaria cu privire la implementarea Programului Operational se va semna inainte de sfarsitul primului semestru 2007.
Ministerul Integrarii Europene

Vizualizări: 86