Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Fondurile structurale in domeniul IT&C, oportunitate de crestere a competitivitatii economice

In data de 3 aprilie 2007, Ministrul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei, domnul Zsolt Nagy, a participat la conferinta “Plugging in: EU Funds and Technology in the New Member States” organizata de catre Intel si Microsoft cu ocazia prezentarii raportului redactat de catre prestigioasa publicatie The Economist pe tema fondurilor structurale destinate noilor state membre in perioada 2007-2013.

Aderarea Romaniei la Uniunea Europeana reprezinta o oportunitate extraordinara de a continua programele de dezvoltare in sectorul IT&C. De aceea as dori sa salut initiativa acestui raport care arata ca experienta celor 8 tari din Europa Centrala si de Est care au aderat in 2004 in ceea ce priveste rata de absorbtie a fondurilor structurale nu este una tocmai fericita. Noi avem insa sansa sa invatam din experienta lor si de aceea consider ca acest studiu este foarte benefic pentru identificarea punctelor asupra carora trebuie sa intervenim. Nu este doar intamplare ca fondurile alocate pentru domeniul IT&C sunt incluse in programul operational de crestere a competitivitatii pentru ca acest domeniu contribuie la cresterea gradului de competitivitate al economiei in ansamblu si de aceea avem nevoie de proiecte fezabile. in plus, pe langa fondurile in valoare de peste 383 de milioane de euro alocate in exclusivitate domeniului IT&C, toate celelalte domenii ale vietii economice vor aloca resurse obtinute din fondurile europene pentru achizitionarea si utilizarea noilor tehnologii, ceea ce va conduce la cresterea acestei sume.”, a declarat Ministrul Zsolt Nagy cu aceasta ocazie.

Raportul The Economist arata ca noile prioritati ale Uniunii Europene vor determina cresterea substantiala a fondurilor alocate pentru proiectele in domeniul IT&C. De asemenea, valoarea fondurilor structurale alocate noilor state membre va fi mult mai ridicata in perioada 2007-2013 decat fondurile alocate pentru perioada 2004-2006.

Raportul arata, de asemenea, ca in Romania Guvernul a facut demesurile necesare pentru a facilita comunicarea intre actorii implicati in procesul de realizare a proiectelor, lansand un Plan de Actiune Comun in anul 2005 pentru a imbunatati capcitatea administrativa de management a fondurilor structurale, precum si cursuri de specializare in management financiar, management de proiect si realizare de proiecte.

Alaturi de Ministrul Zsolt Nagy, la conferinta au participat domnul Jeff Clark, Director Regional Intel, domnul Gabriel Pavel, Manager in cadrul Microsoft Romania, precum si reprezentanti ai publicatiei The Economist.

Sursa: Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiilor

Vizualizări: 103