Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Calin Popescu-Tariceanu: "Actionam pentru a asigura o rata inalta de absorbtie a fondurilor europene, ca sursa de dezvoltare"

Calin Popescu-Tariceanu : „Actionam pentru a asigura o rata inalta de absorbtie a fondurilor europene, ca sursa de dezvoltare”

Calin Popescu-Tariceanu: Decizia pe care o va lua astazi Parlamentul in privinta restructurarii Guvernului reprezinta un moment de cotitura pentru Romania. Spun acest lucru, deoarece dumneavoastra, parlamentarii, veti face astazi o alegere fundamentala pentru ce se va intampla cu Romania in perioada urmatoare si pentru modul in care vor trai romanii. Veti alege intre trecut si viitor!

Discursul Primului-Ministru Calin Popescu-Tariceanu in fata Parlamentului Romaniei, 3 aprilie 2007

Domnule Presedinte al Senatului,
Domnule Presedinte al Camerei Deputatilor,
Doamnelor si domnilor senatori si deputati,
Domnilor ministri,
Dragi romani,

Ma aflu astazi in fata dumneavoastra pentru a solicita votul Parlamentului pentru modificarea structurii si compozitiei Guvernului pe care eu il conduc in baza votului de investitura dat de Legislativ pe 28 decembrie 2004.

Decizia pe care o va lua astazi Parlamentul in privinta restructurarii Guvernului reprezinta un moment de cotitura pentru Romania.

Spun acest lucru, deoarece dumneavoastra, parlamentarii, veti face astazi o alegere fundamentala pentru ce se va intampla cu Romania in perioada urmatoare si pentru modul in care vor trai romanii.

Veti alege intre trecut si viitor!

Aveti puterea sa lasati Romania intepenita intr-un blocaj politic, fara institutii capabile sa valorifice succesul aderarii la Uniunea Europeana. Dar aveti si puterea sa dati romanilor un Guvern apt sa finalizeze integrarea europeana, sa creasca bunastarea romanilor si sa accelereze dezvoltarea societatii, astfel incat sa ajungem la un nivel de trai similar celui din celelalte tari europene.


Doamnelor si domnilor senatori si deputati,

Solicitarea pe care o fac de schimbare a structurii si compozitiei Executivului este in conformitate cu articolul 85, alin (3) din Constitutia Romaniei, precum si cu articolul 3, alin. (2) si ale articolului 37, alin (1) din Legea 90/2001 privind organizarea si functionarea Guvernului Romaniei si a ministerelor, cu modificarile si cu completarile ulterioare.

Restructurarea Guvernului are un rol clar. Despre acest lucru doresc sa va vorbesc in continuare.

in decembrie 2004, prin Programul de Guvernare, Guvernul pe care il conduc si-a asumat obiectivul strategic ca Romania sa adere la Uniunea Europeana pe 1 ianuarie 2007 cu temele facute. Ne-am indeplinit promisiunea! Dar, asa cum am mai spus, faptul ca am aderat la Uniunea Europeana nu inseamna ca ne-am si integrat in Uniunea Europeana.

Integrarea in UE este un proces complex, de durata, care presupune transformari radicale in toate domeniile societatii, pentru ca pulsul Romaniei sa bata in ritm european.

Dupa 1 ianuarie 2007, obiectivul strategic al Guvernului a devenit automat finalizarea integrarii Romaniei in UE, in noul context de tara membra cu drepturi depline a UE. Cine crede ca, odata intrati in Uniunea Europeana, tematica europeana nu mai este de actualitate, se inseala. in realitate, evolutia economiei si a intregii societati, precum si activitatea tuturor structurilor institutionale sunt indisolubil legate de integrarea europeana.

De aceea, este absolut necesar ca Guvernul sa se restructureze acum, dupa aderarea la UE. Doar un Guvern restructurat va putea sa gestioneze noua agenda, impusa de statutul Romaniei de tara-membra UE si sa faca fata noilor raporturi institutionale pe care acesta le presupune.

Obiectivul strategic al restructurarii Guvernului este, asadar, asigurarea capacitatii Executivului de a realiza integrarea in UE, la parametri si intr-un ritm care sa faca rapid din Romania o tara cu adevarat europeana.

Un Guvern restructurat, flexibil si compatibil cu noua agenda europeana, va putea sa valorifice oportunitatile pe care ni le ofera statutul de tara membra UE.

Aceasta va duce la cresterea nivelului de trai pentru romani, datorita cresterii competitivitatii economiei, dezvoltarii pietei muncii si investitiilor masive in sectoarele cheie.

Romania are nevoie de un Guvern restructurat si pentru ca este necesar ca arhitectura institutionala a Executivului sa fie compatibila cu noua sa agenda prioritara, ce tine de post-aderare. De aceea, va propun ca, prin comasarea si desfiintarea unor ministere, Guvernul Romaniei sa aiba in componenta 15 portofolii ministeriale, un ministru de stat, un ministru delegat pentru relatia cu Parlamentul si, desigur, primul-ministru. Prin formula de restructurare pe care am conceput-o, crestem performanta actului executiv.

Un Guvern restructurat va raspunde, de asemenea, inca unei realitati impuse de aderarea la UE. Daca, pana la aderare, relatia cu Uniunea Europeana se concentra mai ales la nivel central, dupa 1 ianuarie 2007, relatia cu Uniunea Europeana este in egala masura o problema care priveste toate structurile societatii, toate categoriile sociale si pe toti cetatenii.

De aceea, am gandit restructurarea astfel incat Guvernul sa reprezinte toti jucatorii si sa poata actiona in interesul lor.

De exemplu, pentru a reprezenta sectorul de afaceri si IMM-urile, adica principala sursa de dezvoltare economica, am creat Ministerul pentru intreprinderi Mici si Mijlocii, Comert, Turism si Profesii Liberale.

Pentru a corela politicile economice cu politica fiscala si bugetara, am creat Ministerul Economiei si Finantelor.

Ca sa promovam ocuparea fortei de munca, a incluziunii sociale si a egalitatii de sanse si sa reducem CAS-ul cu 6%, transformam vechiul Minister al Muncii in Ministerul Muncii, Familiei si Egalitatii de ªanse.

incurajam si sustinem integrarea sociala a tinerilor prin corelarea politicilor educationale formale si non-formale, care vor fi puse in aplicare de Ministerul Educatiei, Cercetarii si Tineretului.

Ca sa avem o structura institutionala flexibila care sa gestioneze afacerile europene, precum si elaborarea si aplicarea strategiei postaderare, am desfiintat Ministerul Integrarii Europene si am creat Departamentul de Afaceri Europene, in subordinea directa a primului-ministru.

ªi exemplele pot continua.

Un element cheie al restructurarii pe care vreau sa il punctez este ca genul de retorica politica cum ar fi: „Ce cauta ungurii in Guvern? Ce face blonda de la stiu eu ce partid? sau Pe ce portar de minister se mai supara presedintele?” nu face parte din agenda Guvernului restructurat. Acest Guvern este construit pentru a gestiona doar probleme reale ale cetatenilor.

De fapt, prin restructurarea Guvernului, contribuim impreuna la emanciparea vietii politice din Romania de crizele, de incidentele si de tensiunile curente care s-au manifestat in acesti doi ani de mandat.

Ne concentram pe agenda impusa de modernizarea Romaniei.

Relansam competitia politica interna, lasand la o parte simpla obsesie electorala a popularitatii in sondajele de opinie, in favoarea competitiei pentru competenta si capacitate, pentru atingerea standardelor europene. Cu alte cuvinte, facem saltul de la simpla lupta pentru putere si influenta, la lupta pentru performanta, competenta si compatibilitate cu UE.


Doamnelor si domnilor senatori si deputati,

Restructurarea Guvernului ne va permite sa punem in practica agenda prioritara, care rezulta din angajamentele asociate perioadei post-aderare si din cresterea calitatii vietii cetatenilor. Ea sporeste capacitatea institutionala a Guvernului de a raspunde nevoilor cetatenilor dupa aderarea la UE. Din acest motiv, nu am fost de acord ca restructurarea sa se faca inainte de momentul aderarii, asa cum au cerut unii.

Scopul meu a fost ca restructurarea sa nu fie doar un gest de complezenta sau prilej de taifas politic, ci sa corespunda agendei post-aderare a Romaniei.

Or, Guvernul restructurat are prioritatile stabilite cu claritate. Lupta impotriva coruptiei ramane la varful agendei. Continuam reforma justitiei, atat pentru ne consolida instrumentele prin care sa curatam viata publica de coruptie, cat si pentru a ajunge la un act de justitie de factura europeana.

Aplicam proiecte si programe care ne permit sa reducem diferentele de dezvoltare dintre regiunile Romaniei si decalajele care ne separa de celelalte tari europene. Actionam pentru a asigura o rata inalta de absorbtie a fondurilor europene, ca sursa de dezvoltare.

Numitorul comun al tuturor politicilor guvernamentale este unul singur: cresterea nivelului de trai al populatiei prin venituri mai mari si locuri de munca mai multe si mai sigure.

Pentru a indeplini aceste obiective, restructurarea Guvernului va creste eficienta initiativelor si politicilor guvernamentale in domeniile vitale pentru Romania: infrastructura, educatie, sanatate, agricultura.

Astfel, modernizarea infrastructurii accelereaza dezvoltarea economica a unei tari si ii aduce stabilitate. Am in vedere mai multe tipuri de infrastructura asupra carora ne vom concentra in perioada urmatoare:
• Infrastructura de transport - Dezvoltarea retelei de autostrazi si modernizarea retelei de cai ferate ne permite sa atragem investitii, incurajeaza deschiderea pietei si conecteaza Romania la fluxurile de comunicare si de transport din Europa.
• Infrastructura energetica - Urmarim cresterea performantei energetice, diversificarea resurselor de energie, conectarea si implicarea Romaniei in noua politica energetica europeana care este in curs de realizare.
• Infrastructura comunicationala - Directia in care mergem este trecerea la societatea informationala. Continuam sa luam masuri pentru cresterea accesului la internet si la serviciile informationale, precum si pentru integrarea acestui tip de servicii in activitatile economice.
• Infrastructura de mediu - in acest domeniu, punem accent pe gestionarea durabila a resurselor de apa si ale solului, pe asumarea de catre companii a normelor europene in domeniu, pe derularea unor proiecte care sa previna sau sa reduca riscul producerii de calamitati naturale, pe protejarea mediului.

Concomitent cu dezvoltarea infrastructurii, continuam sa investim in oameni, asa cum am propus de altfel si in proiectul de strategie post-aderare. Actionam in acest scop pe doua paliere:
• Investitia in educatie - ªcoala romaneasca va continua sa beneficieze de cel mai amplu program de investitii lansat vreodata in Romania. Continuam si programul de reforma a sistemului, astfel incat tinerii sa aiba o formare profesionala care sa le permita sa-si gaseasca locuri de munca stabile si bine platite. La efortul propriu al Guvernului, se adauga si fondurile europene care vin prin Programul Operational Sectorial de Dezvoltare a Resurselor Umane. Pe langa investitia in educatie si in formare profesionala, acest Program vizeaza si atragerea si mentinerea a cat mai multe persoane pe piata muncii, inclusiv prin includerea categoriilor defavorizate.
• Dezvoltarea cercetarii si a inovarii - Vom continua sa crestem finantarea cercetarii si sa luam masuri pentru asumarea Agendei Lisabona. ªcoala romaneasca trebuie sa-si reformeze curricula pentru a se adapta la aceasta noua realitate, iar resursele financiare si umane trebuie gestionate competitiv de universitati si de institutele de cercetare.

Dezvoltarea sistemului de sanatate va contribui si ea la cresterea calitatii vietii cetatenilor. Fondurile alocate acestui domeniu au crescut substantial, dar ce este mai important este ca banii merg catre proiecte care sa sporeasca starea de sanatate a oamenilor si care sa vina in ajutorul celor suferinzi: Ministerul Sanatatii va initia programe din fonduri proprii, cum ar fi pentru diabet si transplant, si va creste finantarile pentru programe in derulare pe domenii cum ar fi oncologie, cardiologie si altele. Alte directii in care vom actiona: Vom evalua starea de sanatate a fiecarui cetatean; vom continua crearea de cabinete medicale la sate; vom dota spitalele cu aparatura de performanta si cu ambulante; vom muta accentul in sistemul sanitar de pe spitalizare pe medicina primara.

Cel de-al patrulea domeniu strategic in care va actiona Guvernul este agricultura si dezvoltarea rurala. Modernizarea agriculturii si cresterea competitivitatii produselor romanesti sunt doua obiective principale pe care trebuie sa le indeplinim pentru a scoate sectorul rural din saracie si subdezvoltare.

Fondurile europene, ajutoarele de stat pentru agricultura, extinderea pietelor financiare in mediul rural sunt doar cateva instrumente pe care le vom folosi in acest scop.

Dezvoltarea rurala va viza modernizarea satului romanesc, prin investitii masive in infrastructura si prin diversificarea activitatilor economice.

Programele si proiectele din aceste sectoare cheie vor fi sustinute si cu fonduri europene, prin intermediul Programelor Operationale Sectoriale aferente. Gestionarea eficienta a finantarilor de la Bruxelles ne va permite sa progresam rapid in aceste domenii si nu numai. in formula de restructurare pe care o propun, Guvernul va putea sa contribuie - alaturi de celelalte institutii de la nivel local si regional implicate in acest domeniu - la cresterea capacitatii de absorbtie a fondurilor europene.


Doamnelor si domnilor parlamentari,

Aceste lucruri despre care v-am vorbit pana acum reprezinta agenda reala a Romaniei.

Din pacate, in ultimii doi ani, la acestea s-au adaugat o agenda reziduala si una parazitara. Agenda reziduala a vizat readucerea in actualitate a unor teme legate de trecut, care au alimentat dezbateri, dar fara sa se ajunga la nici un rezultat concret, palpabil.

Dar cea mai grava a fost predominanta agendei parazitare. Ma refer aici la acel bruiaj permanent al vietii publice si al activitatii Guvernului prin teme ca „alegerile anticipate” sau „biletelele”, precum si prin jocuri de culise.

Singurul rezultat al acestei agende parazitare a fost ca structurile puterii si-au macinat increderea, energia si oportunitatile prin declaratii mai mult sau mai putin agresive.

Guvernul care este astazi in fata Parlamentului vine nu doar cu o structura noua, ci si cu un angajament ferm pentru a ramane ancorat in agenda reala a Romaniei si cu un refuz categoric de a consuma banii publici pe subiecte care ar fi trebuit sa ajunga la cosul de gunoi.

De aceea, lansez inca de acum o invitatie la parteneriat cu cetatenii, cu celelalte institutii ale statului, cu ONG-urile, cu mediul de afaceri, pentru a reusi sa aducem calitate, comunicare si transparenta in viata romanilor. Este vorba de un parteneriat care sa treaca de barierele ideologice si sa vizeze rezolvarea problemelor reale ale romanilor.

Aceasta invitatie la parteneriat este expresia unei deschideri reale catre dialog pe teme de importanta strategica, inclusiv cu cei cu care am avut polemici si confruntari pana acum.

Parlamentul Romaniei este astazi principalul partener al Guvernului. Azi suntem aici pentru a va solicita votul pentru restructurare, dar este fundamental ca Parlamentul Romaniei si Guvernul Romaniei sa se sustina reciproc si sa coopereze pentru finalizarea integrarii.

Ca prim-ministru, stiu ca initiativele Parlamentului si complementaritatea Executivului cu Legislativul pot fi o resursa pentru Romania. De aceea, vreau ca prezenta mea in Parlament sa devina o regula. Am sa vin regulat in Parlament pentru a discuta tocmai proiecte ce tin de integrarea europeana.

Un alt parteneriat pe care il doreste Guvernul este cu Comisia Europeana, tocmai pentru ca vrem sa fim o tara membra UE credibila si pe care se poate conta. Pentru membrii Guvernului, a merge la Bruxelles va insemna sa mearga la serviciu. Aceasta inseamna reprezentarea activa a intereselor Romaniei in procesul de luare a deciziilor la nivel european, precum si contributia substantiala a Romaniei la relansarea proiectului european.

Un parteneriat extrem de important pentru Guvern este cu mediul de afaceri si cu reprezentantii sindicatelor si ai patronatelor. Acest lucru se vede clar din configuratia echipei guvernamentale pe care o propun si din masurile pe care le vom lua in continuare pentru a creste nivelul de viata al romanilor si competitivitatea economica. Reducerea CAS cu 6% este un exemplu concret in acest sens.

Vreau sa subliniez si parteneriatul cu regiunile de dezvoltare ale Romaniei. Guvernul nu este un Guvern al bucurestenilor. Construim un parteneriat cu comunitatile locale, pentru alocarea corecta a fondurilor de la bugetul de stat, astfel incat banii sa fie investiti in dezvoltare si nu in cumparare de voturi. Este in egala masura un parteneriat pentru utilizarea corecta a fondurilor europene.

in acest context, va aduc la cunostinta ca luna viitoare voi organiza o intalnire cu reprezentantii Regiunii de Nord-Vest a Romaniei pentru a discuta despre absorbtia fondurilor europene in aceasta zona.


Doamnelor si domnilor senatori si deputati,

As vrea sa clarific in continuare ceea ce nu este acest Guvern restructurat, tocmai pentru a nu lasa loc la speculatii sau de barfe.

in primul rand, nu suntem un Guvern de criza! Suntem un Guvern pentru o guvernare normala, performanta, functionala. Avem obiective strategice - asa cum v-am aratat deja. Avem un proiect de strategie post-aderare in discutie cu societatea civila si cu clasa politica, cu partidele parlamentare. Avem un program de guvernare votat de Parlament inca din 2004. Cu alte cuvinte, avem o directie clara!

Nu suntem un Guvern creat sa pregateasca alegerile anticipate. Singurele alegeri pe care le pregatim in acest an sunt cele pentru Parlamentul European, in conformitate cu Tratatul de aderare. Aceasta inseamna ca suntem un Guvern care sa accepte lucruri care tin de agenda curenta. Nu voi accepta sa devenim un guvern al improvizatiei, al propagandei si al populismului costisitor pentru dezvoltarea societatii.

Nu suntem un Guvern al luptei politice. Am scos conflictul politic din actul de guvernare, iar timpul obtinut il folosim pentru a ne ocupa de agenda europeana, economica, institutionala, sociala, adica de problemele reale ale oamenilor.

Nu suntem un ring de bataie, ci o echipa care va munci mai mult. Nu ne vom consuma in scandaluri care sa amane decizii importante pentru tara. Suntem o echipa care are energie si prospetime - sunt oameni tineri care intra in Cabinet - si care ramane consecventa ofertei electorale a PNL de la alegerile din 2004.


Doamnelor si domnilor parlamentari,

Exista multe agende si interese paralele sau chiar in opozitie cu agenda reala a Romaniei. Iar unii pot fi tentati sa transforme restructurarea Guvernului intr-o noua sursa de conflict si de scandal. Eu va invit astazi pe toti sa va ganditi si sa evaluati cu multa atentie momentul politic actual, cu riscurile si amenintarile pe care le prezinta pentru Romania.

Eu imi asum raspunderea pentru acest Guvern si va invit si pe dvs sa va asumati raspunderea pentru a proteja Romania de riscuri reale. ªi am sa va impartasesc cateva lucruri care ma preocupa. Nu sunt simple temeri, ci tendinte instalate in Romania in ultima vreme.

Astfel, instabilitatea politica din ultima vreme a diminuat si - daca va continua - va diminua in viitor capacitatea Executivului de a mentine ritmul integrarii si a ne aduce contributia specifica Romaniei la agenda UE. De asemenea, ea dilueaza autoritatea Guvernului. De exemplu, nu putem vorbi de o reforma totala a justitiei in acelasi timp cu mentinerea unor controverse cu institutiile care fac actul de justitie. Nu putem face si guvernare si scandaluri in acelasi timp!

intarzierile in procesul de integrare europeana sunt un alt risc. in loc sa punem in practica politici si masuri necesare integrarii, noi ne-am preocupat sa gasim argumente si contraargumente in dispute politice. Integrarea europeana nu mai este o chestiune ce tine de diplomatie, ci de munca de zi cu zi a structurilor statului si a societatii. Iar tocmai faptul ca s-a intarziat finalizarea strategiei de post-aderare, intr-o forma agreata de toti actorii politici si de societatea civila, demonstreaza modul in care atentia poate fi mutata de la agenda integrarii.

Reprezentarea necoordonata a intereselor Romaniei in Parlamentul European cred ca este o alta amenintare si va propun ca, in loc sa ne certam pe teme sterile, grupul de euro-parlamentari sa se intalneasca lunar cu reprezentantii Guvernului pentru a discuta agenda europeana si ce trebuie facut pentru a promova interesul Romaniei.

Ratarea oportunitatilor si irosirea de resurse alocate Romaniei de catre Uniunea Europeana este o alta amenintare. Cu alte cuvinte, noi ne-am certa in continuare, in loc sa facem proiecte pentru utilizarea banilor europeni.

Acestea sunt cateva din riscurile pe care dorim sa le constientizam.

Guvernul restructurat pe care vi-l propun este solutia pentru a evita aceste riscuri si pericole reale care ameninta Romania.

Chiar vrem si putem sa facem politica de miliarde de euro pentru Romania si nu scandaluri de doi bani!

Putem sa transformam Romania intr-un partener credibil pentru tarile europene si un aliat de nadejde in cadrul NATO. Putem sa inversam raportul costuri-beneficii din viata de zi cu zi a romanilor. Daca nu facem acest lucru, riscam ca beneficiile integrarii sa nu fie resimtite de romani, ci doar costurile acesteia. Adica romanii vor pierde sansele oferite de integrare.


Doamnelor si domnilor parlamentari,

Guvernul restructurat sta sub semnul integrarii: aceasta ii dicteaza agenda si ii canalizeaza energia. De aceea, m-am tot intrebat cine se teme de integrarea europeana si de transformarile pe care aceasta le va aduce in Romania?

Se tem acei politicieni care s-au invatat sa genereze crize, sa distruga parteneriate, sa elimine adversari, sa utilizeze puterea si institutiile puterii in scopuri pur politice, dar fara sa construiasca nimic!

Se tem cei care au transformat comunicarea publica din Romania intr-un spectacol ieftin dominat de senzational si de scandaluri, in loc sa asigure informarea corecta a populatiei in legatura cu efectele integrarii europene!

Se tem cei care nu pot face fata standardelor, cei care nu pot finaliza la timp obiectivele, cei care nu au competenta necesara pentru a raspunde nevoilor unei Romanii aflate in faza de post-aderare!

Se tem cei care s-au obisnuit cu politica demagogica si populista. Cei care fac promisiuni neacoperite si folosesc banul public pentru cumpararea de voturi.

Eu nu ma tem de integrarea europeana si nici de disciplina si volumul de munca urias pe care aceasta il aduce cu sine.

De aceea, vin in fata dvs cu un Guvern restructurat care sa faca fata cu succes provocarilor perioadei post-aderare. Pentru Guvernul pe care il conduc, integrarea europeana este marea sansa a Romaniei, care nu trebuie ratata.

Integrarea europeana este o sursa de legitimitate: stim unde vrem sa ajungem si ceea ce vrem sa facem.


Doamnelor si domnilor senatori si deputati,

Le multumesc colegilor din Partidul Democrat pentru modul in care au contribuit la succesul aderarii Romaniei la Uniunea Europeana.

Dar in acelasi timp le spun si lor, asa cum spun intregii societati romanesti, ca singura solutie pentru a putea sa iesim din blocaj si sa ne valorificam aderarea la UE este restructurarea Guvernului in forma pe care v-am prezentat-o. Este o decizie pe care am cantarit-o cu mare atentie, lucru care se vede, sper, si din argumentele pe care le-am prezentat. De-asta nici nu m-am grabit sa o anunt.

Concluzia cu care mi-am incheiat analiza asupra situatiei actuale din Romania este evidenta: un vot impotriva restructurarii Guvernului ar echivala cu un vot impotriva finalizarii integrarii europene a Romaniei.

Va multumesc!”

Guvernul Romaniei - Biroul de presa - 03.04.2007

Vizualizări: 121