Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Originea si evolutia populatiei de la est si vest de Prut, cercetata cu ajutorul fondurilor europene

Muzeul „Vasile Parvan” Barlad, in parteneriat cu Muzeul de Arheologie si Istorie a Moldovei din Chisinau, Institutul de Arheologie Iasi, Consiliul Judetean Vaslui si in asociatie cu Muzeul Judetean Botosani si Muzeul Mixt Tecuci, a organizat luni, 14.09.2009, conferinta de inchidere a proiectului „Antichitatea tarzie in bazinul Prutului” finantat prin Programul de Vecinatate Romania-Republica Moldova 2004-2006. Proiectul a avut o valoare de 54.252,30 euro, contributia financiara din partea UE fiind de 48.827,07 euro.

Obiectivul general al proiectului a fost apropierea celor doua popoare de la est si vest de Prut, pornind de la cunoasterea evolutiei lor in timp, prin dezvoltarea principiului cooperarii transfrontaliere, cu extinderea acesteia la toate domeniile de activitate, avand drept tinta finala o dezvoltare armonioasa a zonei.

In perioada de implementare a proiectului au fost derulate urmatoarele activitati:

  • organizarea unei expozitii itinerante,
  • organizarea unei sesiuni de comunicari,
  • realizarea unui catalog al expozitiei,
  • organizarea unei campanii de sapaturi arheologice,
  • promovarea proiectului si diseminarea rezultatelor.

Ca urmare a derularii proiectului a fost construit un sistem de relatii intre specialistii din cele doua tari in domeniul cercetarii privind originea populatiei de la est si vest de Prut, un instrument de lucru (catalogul expozitiei) pentru specialisti, dar si o sursa de informare a publicului larg din Romania, Republica Moldova si din alte tari. Sapaturile arheologice efectuate in cadrul proiectului au adus un plus de marturii in sprijinul teroriei civilizatiei unitare din arealul Prutului.

Sursa: MDRL

Vizualizări: 96