Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Dezmintiri in legatura cu articolul "Banii de la UE, abia in 2008"

in legatura cu articolul publicat ieri, 26 martie 2007, in cotidianul Romania Libera cu titlul “Banii de la UE, abia in 2008”, Biroul de presa al Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale este abilitat sa precizeze urmatoarele:
1. Sprijinul financiar post aderare din partea UE va veni pe doua directii: plati directe la hectar si proiecte de dezvoltare rurala.
2. in ceea ce priveste platile directe, procesul de depunere a cererilor a inceput de la 1 martie, plata efectiva a acestui sprijin urmand sa se realizeze pana la sfarsitul acestui an, dupa ce Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura va procesa si verifica cererile depuse pana la data de 15 mai a.c.
3. in ceea ce priveste fondurile europene pentru dezvoltare rurala, obtinerea acestora este conditionata de elaborarea si aprobarea a doua documente principale: Planul National Strategic pentru Dezvoltare Rurala 2007-2013 (PNSDR) si Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR)
4. PNSDR este documentul-cadru in baza caruia Romania stabileste strategia si actiunile de dezvoltare pentru perioada 2007-2013 in domeniile agricol, non-agricol si silvic, precum si proiectele de investitii in infrastructura, dezvoltare si renovare a satelor romanesti. Acest document nu putea fi depus de Romania, decat in calitate de stat-membru, statut obtinut de tara noastra de la 1 ianuarie 2007. Planul National Strategic pentru Dezvoltare Rurala 2007-2013 a fost depus in varianta oficiala la Bruxelles in data de 12 martie a.c., dupa ce a trecut printr-un amplu proces de consultare publica.
5. PNDR este documentul in baza caruia Romania va obtine efectiv fondurile europene pentru dezvoltare rurala, acordate tarii noastre in perioada 2007-2013. Aprobarea Programului National de Dezvoltare Rurala de catre Comisia Europeana se poate face numai dupa ce aceasta avizeaza PNSDR. Mentionam ca aceste avize ale CE au fost necesare pentru toate statele care au aderat la Uniunea Europeana. Varianta de lucru a PNDR a fost trimisa la CE in data de 9 martie a.c. (?)
6. Cadrul legislativ ce sta la baza elaborarii PNDR a fost definitivat si publicat de Comisia Europeana in luna decembrie 2006. Totodata, trebuie mentionat faptul ca, pana la acesta data niciun Stat Membru al Uniunii Europene nu a primit aprobarea acestui document.
7. in ceea ce priveste absorbtia fondurilor europene trebuie mentionat urmatoarele:
a. Fondurile pentru dezvoltare rurala vor fi accesate de Romania dupa ce Comisia Europeana va aviza Programul National de Dezvoltare Rurala, adica la inceputul anului viitor. Acest lucru nu inseamna insa ca fondurile pentru dezvoltare rurala pentru anul 2007 se pierd, ci doar faptul ca alocarea efectiva a acestor fonduri se va realiza de catre CE in 2008. Pana atunci, Romania va aloca din bugetul propriu sumele necesare proiectelor de finantare derulate prin PNDR, urmand ca ulterior (in 2008) sa compenseze aceste sume din fondurile alocate de CE.
b. Ce este important de stiut despre fondurile destinate prin PNDR este ca acestea vor fi alocate conform regulei n+2. Acest lucru inseamna ca fondurile alocate in 2007, vor putea fi cheltuite pe durata a trei ani (in 2007, 2008 si 2009). Asadar, nici din acest punct de vedere nu se poate vorbi de pierderea fondurilor pentru dezvoltare rurala.
c. Pentru a grabi procesul de accesare a fondurilor europene destinate dezvoltarii rurale, Romania a negociat cu oficialitatile europene sa poata demara o serie de masuri din PNDR incepand cu anul in curs, chiar daca acest program nu va fi aprobat in intregime de catre CE.
d. De asemenea, Romania a obtinut dreptul ca producatorii sa poata depune proiectele de finantare prin PNDR, dupa ce acesta va fi trimis spre aprobare la CE, adica in perioada imediat urmatoare.

Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale - 27.03.2007

Vizualizări: 85