Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Lucrarile la varianta de ocolire a municipiului Brasov au fost finalizate

La doi ani de la lansarea POR , in Regiunea Centru se incheie primul proiect din punctul de vedere al executarii lucrarilor.

Proiectul „Varianta de ocolire a Municipiului Brasov – Faza 1” a fost aprobat spre finantare prin DMI 2.1 – „Reabilitarea si modernizarea retelei de drumuri judetene, strazi urbane – inclusiv constructia/reabilitarea soselelor de centură” al POR. Receptia lucrarii si darea in folosinta a fost facuta in 23.07.2009, in prezenta Ministrului dezvoltarii regionale si locuintei, primarului municipiului Brasov si a directorului ADR Centru.

„Locuitorii din Brasov sunt primii beneficiari ai acestui proiect fiindca devierea traficului greu din oras inseamna un mediu mai curat, mai multa siguranta, dar mai ales dezvoltare economica. Meritul este al tuturor celor angrenati in derularea acestui proiect, primaria care a depus si a urgentat procedurile, expertii MDRL si ADR Centru care si-au derulat eficient activitatile, dar si constructorul care si-a respectat termenele si prevederile contractuale. Suntem prima regiune a Romaniei care practic, prin incheierea lucrarilor din acest proiect, ofera primele rezultate vizibile ale absorbtiei fondurilor europene. Desi oficial proiectul se va incheia doar la finele lunii decembrie fiindca mai sunt etape administrative si mai sunt fonduri de rambursat primariei, totusi acest proiect este un exemplu national, sunt rezultate palpabile ce se pot vedea si utiliza”, a declarat Simion Cretu, director ADR Centru.

Depus la sediul ADR Centru pe 19.08.2008, proiectul si-a incheiat lucrarile majore propuse, la nici un an de la depunere. Cu un buget de peste 81 milioane lei, din care peste 22 milioane lei reprezinta fonduri nerambusabile, proiectul si-a atins obiectivul propus de a imbunatatii accesul regiunilor si mobilitatea populatiei, bunurilor si serviciilor, in vederea stimularii dezvoltarii economice durabile.

Din bugetul proiectului s-au construit 6,43 km de sosea, doua poduri si un pasaj, lucrari si fonduri care au permis finalizarea variantei municipiului Brasov. Prin finalizarea proiectului:

  • se va permite conectarea drumurilor judetene la reteaua drumurilor nationale si la reteaua TEN,
  • se va realizeaza legatura intre DN 11 (km 6+500) si DN 13 (km 3+350),
  • se va elimina suprasolicitarea sistemului rutier existent prin preluarea pe directia principala de legatura cu drumurile nationale a fluxurilor majore care tranziteaza municipiul Brasov,
  • se va diminua impactul negativ asupra mediului si a efectelor poluarii datorate traficului rutier (construirea variantei de ocolire va prelua aproximativ 38% din volumul traficului existent),
  • se va creste gradul de siguranta a circulatiei in municipiul Brasov,
  • se va reduce timpul de calatorie,
  • se va realiza o dezvoltare mai rapida a Regiunii Centru si a municipiului Brasov.

Sursa: ADR Centru

Vizualizări: 135