Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Romania primeste 12 milioane de euro de la UE pentru pagubele produse de inundatii

Comisia Europeana anunta un ajutor UE de 12 milioane euro pentru pagubele produse de inundatii in Romania.

Pawel Samecki, comisarul european pentru politica regionala, a confirmat, ieri 16 iulie 2009, decizia Comisiei de a aloca un ajutor total de 11,78 milioane euro pentru Romania, dupa inundatiile grave de vara trecuta. Ajutorul se disponibilizeaza prin intermediul Fondului de Solidaritate al Uniunii Europene. El va contribui la costurile suportate de autoritatile publice pentru a raspunde situatiei de urgenta, in special pentru refacerea infrastructurii esentiale.

„Peste 1,6 milioane de oameni au fost afectati de inundatiile din iulie, anul trecut; numeroase locuinte au fost distruse sau avariate si s-au produs pagube serioase in agricultura, silvicultura si in efectivele de animale. Mobilizarea resurselor din Fondul de Solidaritate reprezinta o expresie puternica a solidaritatii UE cu Romania. Prin politica de coeziune, Comisia va furniza, de asemenea, sprijin financiar pentru imbunatatirea infrastructurii in situatie de risc din cauza inundatiilor, in cele mai vulnerabile regiuni”, a declarat Comisarul Samecki.

Cinci judete din nord-estul Romaniei (Maramures, Suceava, Botosani, Iasi si Neamt) au fost cel mai greu lovite de inundatiile si alunecarile de teren grave produse din cauza caderilor masive de precipitatii. Pagubele directe au depasit 470 de milioane euro in cele 241 de localitati afectate: s-au inundat aproape 2 000 km de drumuri, iar 2000 de poduri si aproximativ 88 km de diguri si baraje au suferit avarii grave.

Inundatiile au acoperit peste 39 000 de hectare de teren agricol si 240 de hectare de paduri. Comertul intre Romania si nordul si nord-estul Europei a fost afectat considerabil din cauza pagubelor grave suferite de soselele din zonele de frontiera cu Republica Moldova si Ucraina.

Autoritatile romane au depus o cerere de asistenta financiara prin Fondul de Solidaritate in luna octombrie 2008. Cu toate ca valoarea pagubelor directe s-a aflat sub pragul normal de activare (0,6% din produsul intern brut, 566,8 milioane euro in cazul Romaniei), Comisia a putut sa mobilizeze fondul invocand „circumstantele exceptionale” prevazute de Regulamentul Fondului. Acesta permite Comisiei sa acorde ajutor atunci cand o regiune a fost lovita de un dezastru extraordinar, care afecteaza cea mai mare parte a populatiei, cu repercusiuni grave si durabile asupra conditiilor de viata si asupra stabilitatii economice a regiunii.

In saptamanile urmatoare, Comisia va semna impreuna cu Romania un acord de punere in aplicare, prin care se stabilesc conditiile specifice de folosire a ajutorului.

Sursa: Comisia Europeana

Vizualizări: 94