Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Motivele nivelului scazut al absorbtiei fondurilor la nivelul Regiunii Bucuresti - Ilfov

In cadrul conferintei “Implementarea Programului Operational Regional in Regiunea Bucuresti-Ilfov” din 23 iunie 2009, s-a ridicat problema rezultatelor slabe ale regiunii din punctul de vedere al absorbtiei fondurilor structurale, precum si a cauzelor care au condus la aceasta stare de fapt.

Astfel, facand o paralela cu situatia celorlalte zone, Calin Radu Ancuta, consilier in cadrul MDRL, a precizat ca Bucuresti-Ilfov se afla “in impas”, ocupand ultimul loc din cele 8 regiuni cu o rata de absorbtie de doar 13,9%. La nivel national, absorbtia pe POR este de 33,1%, iar regiunea cu cel mai mare grad de absorbtie este Nord-Estul cu 45%. Si in ceea ce priveste gradul de contractare, Bucuresti-Ilfov se afla pe ultimul loc la nivel national cu doar 0,5%, in timp ce Regiunea Sud-Vest este fruntasa cu 17%.

Dan Nicula, directorul general al ADRBI, a admis ca regiunea a avut un start mai lent in ceea ce priveste depunerea de proiecte si atragerea de bani europeni, insa a insistat asupra motivelor care au dus la acest fapt.

Conform declaratiilor sale, gradul scazut al absorbtiei fondurilor prin POR in regiunea Bucuresti-Ilfov poate fi motivat, printre altele, de:

  • numarul mic de administratii publice locale eligibile in cadrul majoritatii DMI-urilor (16 fata de minim 35 in oricare alta regiune);
  • lipsa unor planuri de investitii pe termen lung care sa ia in calcul si investitiile posibil de finantat prin POR si alte surse nerambursabile;
  • unele prevederi ale ghidurilor referitoare la eligibilitatea beneficiarilor care nu corespund cu organizarea administratiei publice din Bucuresti si necesita dezvoltarea unui cadru nou pentru dezvoltarea de proiecte si obtinerea de finantare.

Conform datelor ADR BI, pana la 22.06.2009 se inregistrau:
  • 101 cereri de finantare depuse;
  • 31 de contracte de finantare semnate;
  • perioade mari de timp intre depunerea proiectelor si contractare (de exemplu 10-12 luni pe DMI 4.3.);
  • doar 5 din 11 domenii de interventie inregistreaza proiecte depuse.

Se estimeaza ca, pana la 15 iulie 2009, numarul de contracte semnate va creste la 41 (dintre care 4 in cadrul DMI 2.1. si 5 in cadrul DMI 4.3.)

Consultati situatia completa a proiectelor in Regiunea Bucuresti - Ilfov, aici
Consultati lista completa a proiectelor contractate in Regiunea Bucuresti - Ilfov, aici

Informatii de background
Regiunea Bucuresti-Ilfov beneficiaza de o alocare finanaciara de 390 de milioane de euro prin POR 2007-2013, din care pana la 22 iunie 2009 nu a contractat decat 6,8 milioane de euro.

Cristina Pojoga,
www.fonduri-structurale.ro

Vizualizări: 132